AQ hittar genvägar i logistikflödet

AQ Elautomatik i Surahammar köper varje vecka hundratals lågspänningsprodukter av ABB. Och för att förenkla logistiken beställs allt via e-handelsplatsen Business On Line – BOL.

AQ Elautomatik tillverkar styrskåp, kontrollutrustningar och ställverk men har ett litet eget lager. Man är därför beroende av att leverantörerna kan expediera beställningarna på avtalad tid.
"Vi skriver först in beställningarna till ABB i vårt eget affärssystem och kopierar därefter över allt till BOL. Det är enkelt och säkert. Jag gillar inte beställningar via telefon eller mejl, det finns alltid en risk att något blir fel", säger Patrik Alanen hos AQ Elautomatik.

Patrik Alanen, Jenny Stenvall, Fredrik Hedström, Jonas Harju"Även små förändringar i logistikflödet ger över tiden kostnadsbesparingar", säger Fredrik Hedström, kundlogistiker inom ABB:s lågspänningsdivision. Här tillsammans med från vänster Patrik Alanen, AQ Elautomatik, Jenny Stenvall, kundansvarig ABB och Jonas Harju, AQ Elautomatik.


ABB är en av AQ Elautomatiks volymmässigt största leverantörer och det är lågspänningsdivisionen som dominerar.
"Sedan något år har vi regelbundna månadsavstämningar med Fredrik Hedström på ABB för att få till ett ännu effektivare logistikflöde", säger Jonas Harju, inköpssamordnare hos AQ Elautomatik.

Förutom att det är enkelt och säkert att lägga beställningar i BOL finns också andra fördelar med att beställa online, enligt Jonas.
"Det är lätt att se priser och tekniska specifikationer. Dessutom får vi direkt besked om vad som finns i ABB:s lager i Nyköping. En annan fördel är att det är öppet dygnet runt."

Fredrik coachar kunden
På AQ:s egen topplista över mest frekventa ABB-beställningar finns bland annat reläkontakter, effektbrytare och dvärgbrytare.
"Det är hård konkurrens inom våra produktområden, men genom BOL och ett aktivt arbete med kundernas logistik adderar vi kundvärden som förenklar och spar tid. För oss är det en klar konkurrensfördel", säger Fredrik Hedström som är logistikspecialist inom ABB:s lågspänningsdivision.

Tjänsten som kundlogistiker är relativt ny och har snabbt blivit mycket uppskattad av ABB:s kunder.
"Jag ser mig framförallt som en resurs för våra kunder som kan ge nya infallsvinklar på deras inköp och logistiktänk. Många beställer stora volymer av oss och även små förändringar i logistikflödet ger över tiden kostnadsbesparingar för våra kunder."

AQ Elautomatik har exempelvis sedan en tid fasta dagar för leveranserna från ABB. Något som bland annat underlättat arbetet för godsmottagarna i Surahammar.
"Tidigare fick vi leveranser alla dagar i veckan. Nu kommer ABB-bilarna måndag, tisdag och torsdag. Men jag upplever inte att servicen har försämrats, tvärtom har det gett oss en betydligt bättre struktur och förenklat vår hantering. Dessutom spar vi fraktkostnader", säger Jonas Harju.

Större volymer – färre transporter
För Jonas och hans kollegor är det också viktigt att kunna minska på transporternas miljöbelastning.
"Färre transporter betyder minskade utsläpp från godsbilarna", säger Jonas.

De fasta leveransdagarna har också gjort det möjligt för ABB att fylla varje bil på ett mer effektivt sätt.
"AQ beställer lite större volymer när de lägger en order. Det är exempelvis mycket lättare att leverera en hel kartong med 56 kontaktorer än tio mindre försändelser med 5–6 kontaktorer i varje. På så sätt spar vi tid när vi packar godset och samma tidsbesparing gäller för kunden när de tar emot godset", säger Fredrik Hedström.

Men än har man inte kommit i mål. Det går alltid att hitta nya genvägar. Enklare, effektivare och smartare är målet för både AQ och ABB.
"Jag är jättenöjd med hur vårt samarbete fungerar. Fredrik på ABB är en viktig resurs för oss och dessutom helt unik bland våra leverantörer", säger Jonas Harju.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 3/2013

FAKTA

AQ Elautomatik finns i Alingsås, Lund, Surahammar och Örnsköldsvik och ingår i AQ Group med globalt cirka 3 300 anställda. Vid anläggningen i Surahammar samt hos produktionspartnern i Radomir, Bulgarien, produceras framförallt styrskåp, kontrollutrustningar och ställverk.

Grossister och OEM-byggare är de två största kundgrupperna för ABB:s lågspänningsdivision. Även internförsäljning till ABB-enheter svarar för en viktig del av den totala försäljningsvolymen. De mest frekventa leveranserna till AQ Elautomatik är bland annat reläkontakter, effektbrytare och dvärgbrytare.

Ännu en pall från ABB har anlänt till godsmottagningen hos AQ Elautomatik i Surahammar. Jonas Harju, Fredrik Hedström, Jenny Stenvall och Patrik Alanen inspekterar leveransen.

Sök