En produktionsmilstolpe för ABB med en miljon ABB-free@home®-enheter för smartare hem

2017-02-13 - Med 1 000 000 tillverkade enheter och 20 000 utbildade personer bara i Tyskland har ABB-free@home gjort avtryck på marknaden för hemautomation.
ABB lanserade ABB-free@home under 2014 och förbättrade det smarta hemmets möjligheter ytterligare med den trådlösa versionen 2016. Lösningen gör det enklare än någonsin att styra fler än 60 funktioner, till exempel belysning, värme, persienner och dörrar, från en smart mobiltelefon eller surfplatta.

ABB-free@home innebär ett stort steg framåt genom att marknaden för hemautomation för elinstallatörer och grossister öppnas upp. För de tidigare hemautomationssystemen krävdes specialistkompetens hos expertinstallatörer och -distributörer. Med vårt system får en mycket bredare kundbas tillgång till smart hemteknik.

ABB-free@home-systemet är enkelt och okomplicerat att installera, vilket sparar både tid och pengar. Det kan anslutas direkt till bostadsinnehavarens trådlösa nätverk och en mängd olika typer av smarta enheter för att skapa ett personligt anpassat smart hem. Systemets tryckknappar och displayer är intuitiva och enkla att förstå. På bara några timmar kan installatören lära sig hur hela systemet fungerar och förstärka sin expertis på området.

”Vi är mycket nöjda med ABB-free@homes framgångar. Det här är ett fantastiskt exempel på vilka fördelar digitaliseringen kan ge människor i sina egna hem.”, säger Tarak Mehta, global chef för ABB:s division Electrification Products. ”ABB-free@home är en del av ABB:s Ability™-portfölj med digitala lösningar och vi arbetar ständigt med att utveckla funktionerna hos lösningen. Den trådlösa versionen lanserades förra året och öppnade upp ett nytt marknadssegment för ROT. Med ABB-free@home kan vi erbjuda Europas snabbast växande system för ett smartare hem. Via portalen myABB Living Space ger vi människor tillgång till IoT (Internet Of Things) i sina hem.”

Trots att såväl definitionerna på marknaden som siffrorna för marknadsstorlek och tillväxtförväntning varierar, är alla överens om att marknaden redan är betydelsefull och att branschen kommer att åtminstone fördubblas varje år de kommande fem åren.

Enligt Zions marknadsundersökningar var den globala marknaden för hemautomation värd ungefär 7 miljarder dollar 2015 och den förväntas nå 27 miljarder dollar 2021, med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på ungefär 25 % mellan 2016 och 2021.

Den trådlösa versionen av ABB-free@home är särskilt intressant för ROT-marknaden. Fördelarna med ett intuitivt och smart hem är stora även utan byggdamm. För elinstallatörer är systemet enkelt och går snabbt att implementera. Det är gynnsamt för deras verksamhet eftersom arbetskostnaden är den största investeringen för att uppgradera till ett smart hem.

Systemets accesspunkt ger åtkomst till systemet med en dator eller surfplatta och via ett befintligt nätverk eller en ad-hoc-anslutning via WLAN. Systemfunktionerna kan enkelt definieras och programmeras utan särskild programvara. Med de nya radiomodulerna kan ett befintligt trådbundet ABB-free@home-system utökas med upp till 64 trådlösa komponenter. Den enda förutsättningen är att en ny System Access Point installeras.

Förra året lanserade ABB den intelligenta röststyrningen via appen för smarta telefoner. Om du till exempel kommer hem när det är mörkt behöver du bara säga: ”Tänd lampan i hallen,” så tänds lampan. ABB-free@home tar inte bara emot röstkommandon via appen, utan svarar också: ”Okej, alla lampor i hallen var släckta*.”

”Det här är ett spännande område att arbeta på.”, säger Mike Mustapha, global chef för ABB:s affärsenhet Building Products. ”Våra experter inom lösningar för byggnadsautomation arbetar outtröttligt med att se till att vi fortsätter att skapa tillväxt genom att introducera banbrytande extrafunktioner. Vårt mål är att göra det enklare än någonsin att bo i ett smart hem. Att ge människor tillgång till fördelarna med IoT i sina egna hem.”

ABB anordnar flera kundevenemang för att uppmärksamma produktionsmilstolpen.

*Denna funktion är för tillfället inte tillgänglig på svenska.

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar, motorer och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 132 000 medarbetare. www.abb.com

För mer information kontakta:
ABB Sverige
Jan Mörtstrand, Marketing Manager,
Electrification Products
Tel: 021-34 28 52
jan.mortstrand@se.abb.com

Christine Gunnarsson, presschef

Tel. 021-32 32 32

press@se.abb.com


SökVILL DU VETA MER?