Pääkirjoitus

Julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 1/2017.

Millainen on suomalainen sähköverkko vuonna 2030? Vaikka tulevaisuuden ennakoiminen on vaikea laji, päätimme tarttua haasteeseen – niin isojen muutosten äärellä suomalainen sähköverkko lähivuosikymmenten aikana on. Pariisin ilmastosopimus ja hallituksen ilmasto- ja energiastrategia ohjaavat voimantuotantoa kohti uusiutuvan tuuli- ja aurinkovoiman lisäämistä. Samalla muutama vuosi sitten uudistunut sähkömarkkinalaki asettaa entistä tiukemmat raamit sähkönjakelun luotettavuudelle.

Muutos on jo käynnissä: miljardien eurojen remontissa sähköverkkoa kaapeloidaan maahan ja verkkoa varustetaan älykkäällä teknologialla. ”Jos alueen verkossa on tällä hetkellä kymmenen tai sata ohjauspistettä, tulevaisuudessa niitä on tuhansia”, havainnollistavat asiantuntijat muutoksen mittakaavaa. Muutoksen tahtipuikkoja heilutamme lopulta me kuluttajat.

Näin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tekee mieli katsoa paitsi tulevaisuuteen, myös menneeseen. Oy Strömberg Ab on ollut sähköistämässä Suomea lähes ensimmäisestä sähkövalosta lähtien, rakentamassa kaupunkisähkölaitoksia 1910- ja 1920-luvuilla, sähköistämässä maaseutua ja teollisuutta, toimittamassa teknologiaa 1950-luvun vilkkaan vesivoimarakentamisen aikaan, kehittämässä tehoelektroniikkaa ja 1980-luvulla sähköverkkojen suojauksen ja ohjauksen ratkaisuja. ABB:n osana kehitys on edelleen kiihtynyt. Suomen ABB:llä on mittavia vastuita koko konsernin teknologian kehittämisessä. Älykkään sähköverkon, automaation ja uusiutuvan energian ratkaisut levittävät suomalaista osaamista kaikkialle maailmalle, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Suomalaisella osaamisella ja yhteistyöllä asiakkaidemme, akateemisen maailman ja tutkimuslaitosten kanssa olimme tuolloin ja olemme jälleen rakentamassa suomalaista energiajärjestelmää vastaamaan tulevaisuuden sähkönkäyttäjien tarpeisiin ja vaatimuksiin matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Pekka Tiitinen
Toimitusjohtaja, ABB Oy

Haku