Turussa parempaa palvelua sähköautoille

Turku on profiloitunut Suomessa vahvasti sähköisen liikenteen edelläkävijäkaupungiksi. Sataman ja lentokentän väliä kulkevaa linja-autoreittiä alettiin liikennöidä sähköbusseilla viime syksynä ja Aurajoen rannalta toiselle seilaavan Förin, Suomen vanhimman lautan, sähköistäminen ylitti jopa kansainvälisen uutiskynnyksen.Sähköisen liikenteen pioneerityö Turussa on kuitenkin alkanut jo vuosia sitten: Turku Energia oli mukana perustamassa valtakunnallista sähköautojen Virta-latausasemaverkostoa vuonna 2013. Yhtiön ensimmäinen latauspiste linja-autoasemalla avattiin syyskesällä 2014 ja tällä hetkellä Turku Energialla on 15 latauspistettä seitsemässä eri paikassa ympäri kaupunkia.

Lisää toimintavarmuutta keskeiselle paikalle
Tyypillisesti suosituimpia ovat keskeisillä paikoilla sijaitsevat pisteet, joihin sähköauton voi jättää latautumaan asioinnin ajaksi. Tänä päivänä linja-autoaseman piste onkin kaupungin eniten käytetty latauspaikka. Siellä on maaliskuusta lähtien palvellut uusi, ABB:n toimittama 50 kW Terra-pikalaturi. Uuden sukupolven latauslaite laajentaa Turku Energian latauspalvelun mahdollisuuksia ja parantaa toimintavarmuutta.

”Halusimme parantaa latauspalvelumme toimintavarmuutta erityisesti keskustan alueella”, kertoo kehityspäällikkö Antto Kulla Turku Energialta. ”Tilasimme latauspisteen ABB:ltä, koska halusimme toimia luotettavan laitetoimittajan kanssa, jolta saa myös asianmukaista tukea tarvittaessa.”

ABB on toimittanut yli 5 000 latauslaitetta noin 50 maahan. Kertyneen käyttäjäkokemuksen pohjalta tehty tuotekehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Terran toimintavarmuutta parantaa erityisesti sen redundantiksi tehty rakenne.

”Terran viisi tasavirtalähdettä takaavat, että latauspalvelu pelaa vikatilanteissakin”, Jukka A. Mäkinen ABB:ltä kertoo. ”Lisäksi Terrassa on ABB:n pilvipalvelimen kautta toimiva etähallinta. Erityisesti näiden ominaisuuksien ansiosta latauspalvelu voidaan paremmin turvata myös erikoistilanteissa.”

Laajempaa ja sujuvampaa palvelua
Terran ansiosta latauspalvelua voidaan Turussa laajentaa kahdellakin tavalla.

”Terrassa on tarjolla kaikki kolme latausstandardia: CCS:n ja Chademon lisäksi puolinopea Type 2, eli esimerkiksi Teslat voi ladata tällä pisteellä tehokkaammin. Lisäksi suuren sulakekoon ansiosta Terrassa voi ladata kahta autoa samanaikaisesti: yhtä tasa- ja toista vaihtovirralla”, Mäkinen kertoo.

Myös latauslaitteiden käyttäjäystävällisyys on parantunut. Uudentyyppiset latauspistoolit ovat helppokäyttöisemmät kuin vanhanaikaisemmissa malleissa. Terrassa on kosketusnäyttö, jolta voi seurata reaaliajassa latauksen etenemistä. Terra osaa myös neuvoa käyttäjää vaihe vaiheelta ja ohjata lataustapahtumassa eteenpäin. Laite tukee myös älykkäitä latauspalveluiden ominaisuuksia.

”Esimerkiksi ennakoiva mobiilitunnistus sujuvoittaa latauskokemusta”, Mäkinen kertoo. ”Latauspisteen voi varata itselleen etukäteen älypuhelimella. Kun sähköautoilija saapuu latauspisteeseen ja kytkee auton laturiin kiinni, lataustapahtumaa ei enää erikseen tarvitse käynnistää vaan se alkaa automaattisesti.”

Palveluja myös kiinteistöille
Hienosti toimiva sähköautojen latauspalvelu kehittyy Turussa edelleen.

”Tarjoamme latauspalveluita nykyään myös erilaisiin kiinteistökohteisiin, joissa sähköautoilijat voivat luontevasti ladata autoaan asiointiensa ajan”, Kulla kertoo uusista aluevaltauksista. ”Näitä ovat esimerkiksi ostoskeskukset, elokuvateatterit ja ravintolat, jotka puolestaan voivat tarjota omille asiakkailleen älykästä Virta-latauspalvelua.”

Kulla antaa myös kullanarvoisen vinkin suurten purjelaivojen ystäville, jotka suunnittelevat kesäretkeä sähköautollaan Turkuun.

”Tall Ships Racen aikaan kannattaa tuoda auto lataukseen Aurajoen suistossa sijaitsevan konttorimme latauspisteeseen”, hän vinkkaa.

Artikkeli on julkaistu Sähkö & Tele -lehdessä 6/2017

HakuYHTEYDENOTTO