ABB tog hem order värd 103 miljoner dollar till världens största järngruva i Brasilien

2014-09-09 - Framtidens gruva utrustas med fordonslöst transportsystem styrt av intelligenta digitala ställverk för att sänka utsläpp och bränslekostnader
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har tagit hem en order värd 103 miljoner dollar gällande leverans och installation av elektriska system och motorer i en modern järnmalmsgruva i Carajásbergen i norra Brasilien. Beställningen kommer från det brasilianska gruvföretaget Vale och ingår i en större kapacitetsutbyggnad av gruvan S11D.

Ordern följer på ett tidigare kontrakt värt 140 miljoner dollar i S11D-projektets första fas där ABB:s uppdrag var att leverera och installera automation och elektrisk utrustning i processanläggningen som separerar järnmalmen från schaktmassorna.

ABB ska nu leverera en 230 kV inmatningsstation för att ansluta gruvan till elnätet såväl som 42 sekundära ställverk. Dessa sekundära ställverk kommer att vara inneslutna i ABB:s mobila elrum och vara fabriksmonterade, moduluppbyggda, utomhusplacerade sub-stationer konstruerade för att rymma en mängd elektrisk utrustning och automationsutrustning. ABB ska också leverera elmotorer som ska driva gruvans bandtransportörer.

Vale utvecklar framtidens hållbara gruva i Amazonas. Projektet S11D kommer att representera spetsteknik också om 20 till 30 år. För att uppnå detta har ABB utvecklat höggradigt skräddarsydda lösningar och har kapacitet att framgångsrikt leverera dessa i massiv skala.

”Jag är stolt över att den goda relationen mellan ABB och Vale sedan mer än tio år kulminerar i detta pionjärprojekt som sätter ny standard för produktivitet, hållbarhet och säkerhet”, säger Veli-Matti Reinikkala, chef för ABB:s division Process Automation. ”Det tvärdivisionella samarbetet i projektet möjliggör en väl integrerad kraft- och automationslösning, en viktig differentieringsfaktor för ABB.”

ABB:s första kontrakt för S11D, som meddelades i september 2012, var att installera och framgångsrikt ta i drift den primära fördelningsstationen, den första i sitt slag i Brasilien.

I denna nästa fas ska ABB utöka elektrifieringen till att omfatta system för schaktmaskiner, pålastningsmaskiner och bandtransportörerna i själva gruvan.

Gruvan kommer att använda bandtransportörer istället för dieseldrivna fordon för att flytta sten och järnmalm runt om i anläggningen, med lägre koldioxidutsläpp, minskade driftkostnader och ökad säkerhet som följd jämfört med ett fordonsbaserat system. Detta är första gången som denna lösning används i stor skala i en järnmalmsgruva.

Om S11D-gruvan skulle drivas på det konventionella sättet skulle det behövas runt 100 tunga lastbilar som kräver totalt 77 procent mer dieselbränsle varje år jämfört med det nya systemet.

Järnmalmsfyndigheten S11D Carajás väntas nå en högsta produktionskapacitet om 90 miljoner ton per år. Vale är världens största järnmalmsproducent och Brasilien är världens tredje största land inom järnmalmsproduktion.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag, industrier samt inom transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Group Media Relations:
Thomas Schmidt; Antonio Ligi
Switzerland: Tel. +41 43 317 7111
media.relations@ch.abb.com
http://twitter.com/ABBcomms

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på TwitterFölj oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube


BILDER FÖR NEDLADDNING: