ABB vinner kraftorder värd 75 miljoner dollar för långdistanslänk i Brasilien

2017-01-13 - Transformatorer för ultrahögspänd likström ska ge ren vattenkraft via Belo Monte-länk till tio miljoner människor
ABB har tagit hem en order värd cirka 75 miljoner dollar för att tillhandahålla Belo Monte avancerade 800 kV strömriktartransformatorer för ultrahögspänd likström (UHVDC). Den 2 518 km långa länken kommer att överföra ren kraft som genererats i norra Brasilien, från kraftanläggningen i Xingu till kraftanläggningen i Rio i sydöstra delen av landet. Den kommer att kunna transportera upp till 4 000 MW elektricitet – tillräckligt för att tillgodose behoven för cirka tio miljoner människor. Beställningen gjordes under fjärde kvartalet 2016.

”Ultrahögspänningsteknik är ett viktigt fokusområde för strategin Next Level och våra avancerade strömriktartransformatorer gör det möjligt att integrera förnybara energikällor och överföra ren kraft på långa avstånd med minimala energiförluster på ett tillförlitligt och effektivt sätt”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vi har lång och framgångsrik erfarenhet i Brasilien och står fast vid vårt åtagande att fortsätta att stödja landets kraftinfrastrukturutveckling.”

ABB:s leveranser till UHVDC-länken i Belo Monte innefattar fjorton 400 MVA, 400 kV strömriktartransformatorer och annan relaterad utrustning. Strömriktartransformatorer är en av de viktigaste komponenterna i ett kraftöverföringssystem och ger stabilitet och tillförlitlighet i elnätet med minimala energiförluster.

UHVDC är en vidareutveckling av HVDC, en teknik som utvecklades av ABB för mer än 60 år sedan och utgör det största språnget i kapacitet och effektivitet på över två decennier. Helt i linje med ABB:s innovativa arv var företaget också ett av de första att framgångsrikt utveckla och testa 1 100 kV-teknik för strömriktartransformatorer och satte därmed rekordet för de högsta DC-spänningsnivåerna någonsin, vilket gjorde det möjligt att öka kraftöverföringskapaciteten på UHVDC-länkar till den oöverträffade nivån av 12 000 MW.

Transformatorer utgör integrerade delar av ett elnät som möjliggör en effektiv och säker konvertering av el till olika spänningar. ABB:s världsledande transformatorer är utformade för tillförlitlighet, hållbarhet och effektivitet och har en portfölj som innefattar strömtransformatorer på upp till 1 200 kV, torra och oljeisolerade transformatorer, traktiontransformatorer och transformatorer för andra specialtillämpningar samt relaterade komponenter.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar, motorer och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare. www.abb.com

För mer information kontakta:
ABB Sverige

Christine Gunnarsson, presschef

Tel. 021-32 32 32

press@se.abb.com

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich

Switzerland


Sök