ABB sähköistää Suomen ensimmäisen hopeakaivoksen

2013-04-26 - ABB on allekirjoittanut aiesopimuksen Sotkamo Silver Oy:n kanssa hopeakaivoksen sähköistyksestä ja automaatiosta. Sopimus sisältää kaivoksen koko sähkönjakelujärjestelmän, itse kaivoksen sähköistyksen sekä instrumentoinnin ja automaation. Sopimukseen voidaan kytkeä myös huolto- ja ylläpitopalvelut.

Sopimuksen arvo on noin 5 miljoonaa euroa ja ABB järjestää sille rahoituksen toimituksen yhteydessä.

”Nykyaikaisessa kaivoksessa hyvin suunniteltu sähköistys ja automaatio merkitsevät tuottavuutta, energiatehokkuutta ja kustannussäästöjä. Älykäs, prosessia ohjaava automaatio laskee kaivoksen käyttökustannuksia”, kaivosteollisuuden asiakasvastaava Hannu Luhtaniemi ABB:ltä sanoo.

”Aiesopimus on merkittävä virstanpylväs Sotkamo Silverille. Se mahdollistaa kaivoksen jatkosuunnittelun ja rakentamisen käynnistämisen”, Sotkamo Silver AB:n toimitusjohtaja Timo Lindborg sanoo.

Suomen ABB:llä on vahvaa osaamista kaivosteollisuuden hankkeista ja näyttöä toteutuksista, joissa on päästy hyvin nopeasti huippuluokan käytettävyyteen. Valtaosa aiesopimuksen sisältämistä tuotteista tulee ABB:n Vaasan ja Helsingin tehtailta. Projekti johdetaan avaimet käteen -periaatteella ABB:ltä Vaasasta.


Sotkamo Silver AB:n toimitusjohtaja Timo Lindborg (kuvassa vas.) ja ABB:n toimitusjohtaja Tauno Heinola allekirjoittivat aiesopimuksen hopeakaivoksen sähköistyksestä ja automaatiosta.

Sotkamon hopeakaivokselle myönnettiin ympäristölupa huhtikuussa. Ympäristölupa mahdollistaa investointirahoituksen hakemisen kaivostoiminnan käynnistämiseksi.

Arvioiden mukaan Sotkamon hopeakaivos tulee tuottamaan noin 30 tonnia hopeaa vuodessa. Tuotanto on tarkoitus käynnistää vuonna 2014. Valmistuessaan se tulee olemaan Suomen ensimmäinen hopeakaivos.

Sotkamo Silver AB on ruotsalainen pörssiyhtiö, jonka tytäryhtiö Suomessa on Sotkamo Silver Oy.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa on noin 145 000 henkilöä noin 100 maassa, joista Suomessa noin 7000.

Tuotanto Sotkamon hopeakaivoksella on tarkoitus käynnistää vuonna 2014.

HakuYHTEYDENOTTO

 • Lisätietoja:
 • Hannu Luhtaniemi
 • Asiakasvastaava
  ABB
  p. 050 33 43517
 • Ilkka Tuokko,
 • Toimitusjohtaja
  Sotkamo Silver Oy
  p. 0500 374743