Sähköauto saapui ABB:n mäelle Vaasassa

2013-01-10 - ABB on ottanut käyttöön Vaasan tehdasalueella Nissan Leaf -täyssähköauton. Auto ladataan uusinta teknologiaa edustavalla ABB:n latausasemalla, josta löytyvät sekä hitaan että nopean latauksen toiminnot. Monipuolisen latausaseman ansiosta sähköautot voidaan ladata niin sanotulla asiointilatauksella 30 - 120 minuutissa, vaihdellen autokohtaisesti akkupaketin, lämpötilan ja varaustason mukaan.

ABB liittyi viime syksynä Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän Ilmastokumppanit-verkostoon. Sähköautojen hankinnalla sekä Helsingin että Vaasan tehdasalueille lunastetaan sopimuksen myötä tehtyjä ilmastolupauksia. Hankinnat kertovat ABB:n sitoutumisesta ilmastovaikutusten vähentämiseen.

”Energisellä Vaasan seudulla olisi nyt oiva tilaisuus profiloitua sähköisen liikenteen edelläkävijänä. Mallia voitaisiin hakea vaikkapa Virosta, jonne ABB rakentaa koko maan kattavan sähköautojen latausverkoston, ja ottaa sähköautot sosiaalitoimen käyttöön”, johtaja Heikki Uusitalo ABB:ltä sanoo.


Tuotepäällikkö Jukka Mäkinen ABB:ltä esittelee sähköautoa ABB:n tehdasalueella Vaasassa.

Pohjoismaissa sähköautoilu on erityisen ekologinen tapa liikkua, koska sähköntuotannossa käytetään paljon päästötöntä vesi- ja ydinvoimaa sekä tulevaisuudessa yhä enemmän myös tuulivoimaa.

ABB:llä on vahva rooli sähköautojen latausinfrastruktuurin kehityksessä. Yhtiö on mukana toteuttamassa maankattavia latausverkostoja muun muassa Viroon ja Tanskaan.

Sähköauton latauksen lyhyt oppimäärä
Sähköauto ladataan liittämällä latausjohto sähköautossa olevaan pistoliittimeen. Lataus aktivoidaan tunnistautumalla, jonka jälkeen painetaan käynnistyspainiketta, kaapeli lukittuu ja lataus alkaa. Yksivaiheisessa vaihtovirtalatauksessa (AC Alternate Current) latausjohdon toinen pää liitetään latausaseman seinärasiaan. Hitaalla yksivaiheisella vaihtovirralla ladattaessa latausaika on 8-12 tuntia.

Lataustapa sopii yön yli kestävään kotilataukseen tai pitkäaikaiseen yhdistettyyn pysäköintiin ja lataukseen. Kun sähköauto ladataan tasasähköllä (DC Direct Current) suurella virralla tarvitaan vahvempaa kaapelointia ja latauspistoketta. Tasasähköllä ladattaessa auto latautuu 15-30 minuutissa riippuen ulkoilman lämpötilasta, akun varaustilanteesta sekä akun koosta. Pikalataus on täydentävä lataustapa.