Bæredygtigt selvbyg

2017-02-09 - Med Det Biologiske Hus kan du gennem vejledning fra en arkitekt designe din helt egen bæredygtige bolig – og efterfølgende samle det modulopbyggede råhus på et par døgn.

Forestil dig, hvis du kunne tegne dit eget hus online via en software og få det leveret i form af byggeklodser i træ, som du ville kunne samle på soklen i løbet af en god dag sammen med familien.

Det er ikke fri fantasi, men en realitet med Det Biologiske Hus, som er et nyt bæredygtigt hus koncept fra danske EEN TIL EEN.

- Vi har skabt et fleksibelt byggekoncept, hvor forbrugerne kan designe deres eget hus til samme pris som et traditionelt typehus, fortæller CEO Kim Christofte fra EEN TIL EEN.

Arkitekttegnede huse til alle
Ud over at være produceret af bæredygtige materialer er ideen med Det Biologiske Hus, at alle skal kunne tegne og bygge deres eget hus – i samarbejde med fagfolk som arkitekter og håndværkere. Produktionen af råhuset foregår digitalt, hvor designet omsættes til fysiske byggemoduler i form af trækassetter, der udskæres i produktionen. De færdige trækassetter har kliksamlinger, og råhuset samles på en måde, som leder tankerne hen på en stor, dansk legetøjsproducent.

- Princippet er, at alle skal kunne udføre byggeriet. Grundlæggende er der ikke nogle komponenter, der er tungere, end at to mand kan bygge huset uden brug af tungt udstyr og kraner. Det samles ved hjælp af en montagevejledning, en skruemaskine og en gummihammer, fortæller arkitekt og partner Nicholas Agerskov Bjørndal fra EEN TIL EEN.

Trækassetterne er nummererede, og kliksamlingerne er udført, så de passer sammen individuelt. Derved kan huset ikke samles forkert. I kassetterne er der færdiglavede kanaler til el og vand samt huller til stikkontakter.

Efter montering indblæses naturlige isoleringsmateriale i de hule kassetter.

Naturlige materialer
Da kassetterne er bygget af naturlige materialer, som kan håndtere fugt, benyttes der hverken dampspærre eller ventilationsanlæg i husene.

- Væggene kan optage og afgive fugt helt naturligt. Det er ikke ligesom i 70’erne, hvor vi gik i gule plasticregnfrakker, og fugten fra kroppen blev på den indvendige side af regnfrakken. Man kan sige, at vi i Det Biologiske Hus lader digital produktion møde tusind års håndværksmæssig viden, siger Kim Christofte.

Komfort fra ABB
I Det Biologiske Hus har EEN TIL EEN valgt ABB som partnere på elektriske komponenter. Både for at kunne tilføre huset moderne komfort, men også for at kunne udbrede konceptet internationalt. ABB’s komponenter er således integreret i softwaren bag Det Biologiske Hus.

- Vi har brug for at samarbejde med leverandører, der bidrager til at gøre husene konkurrencedygtige. Derudover har vi brug for ABB’s teknologier til at understøtte konceptet og den oplevelse, det giver folk, understreger Kim Christofte.

Det Biologiske Hus kan opleves på den permanente byggeudstilling i HUSET, Middelfart, fra april 2017 - se mere om den store åbning på www.eentileen.dk

SøgKONTAKT OS