Най-големият плаващ фотоволтаичен парк в света използва технология на АББ

2017-06-07 - АББ тласка енергийната революция напред с нов начин за използване на слънчева енергия в Сингапур

Недостигът на земя силно е ограничил въвеждането на соларната енергия в Сингапур. Плаващите соларни панели може да се окажат постижима алтернатива за града-държава, заобиколен от вода. Плаващите панели биха могли да са 11% по-ефективни от соларните панели, поставени на ценната земя. Лидерът в иновативните технологии АББ предоставя критичноважни компоненти за забележителната едномегаватова плаваща слънчева фотоволтаична тестова платформа. Размерите й са 1 хектар или 1.5 футболни игрища. Генерираната енергия ще захранва националната електрическа мрежа, осигурявайки електричество на до 250 домакинства.

“Горди сме, че подпомагаме този важен проект в Сингапур със своя експертен опит в технологиите и познания в областта”, сподели Тарак Мехта, президент на дивизия „Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане” на АББ. “Този проект съответстa точно на нашата стратегия „Следващо ниво” в областта на енергийната революция и е важна стъпка в сътрудничеството с партньори с цел внасяне на повече ВЕИ в бъдещия енергиен микс.”

Намираща се в резервоара Тенге в западен Сингапур, инсталацията включва многобройни соларни решения от доставчици за проучване на експлоатационните качества и разходната ефективност на плаващите соларни платформи. АББ предостави 100 kW от водещите пазара соларни инвертори TRIO-50 на Phoenix Solar, един от няколкото системни интегратора за проекта. Те ще преобразуват постоянния ток, произведен в соларните панели, в променлив ток за употреба в електрическите мрежи. В допълнение, формован калъф ниско напрежение и миниатюрни прекъсвачи на АББ защитават електрическите вериги във водата.

В Сингапур – държава с площ от само 719 кв. км и население от 5.6 милиона – високото средногодишно количество на слънчево излъчване от около 1,500 kWh/кв.м. прави слънчевата енергия привлекателен източник на възобновяема енергия. Плаващите соларни платформи ще се охлаждат по естествен начин от заобикалящата ги вода, което значително повишава ефективността на добиваната енергия. В едно проучване е установено, че естественият охлаждащ ефект на водата под соларните клетки ги прави до 11% по-ефективни от соларните панели, поставени на сушата. Като синергичен ефект, плаващата платформа помага да се намали изпаряването на ценната вода.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 132 000 служители. www.abb.com

SearchCONTACT US

DOWNLOADS