ABB:s nya synkrona reluktansmotor IE4 och drivpaket erbjuder extremt hög verkningsgrad och tillförlitlighet

2013-05-08 - Med överlägsen verkningsgrad och tillförlitlighet är ABB:s synkrona reluktansmotor IE4 särskilt väl lämpad för pumpar och fläktar. Den nya lösningen finns nu tillgänglig för effektområdet 11–315 kW.
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, lanserar IE4-versionen av sin prisbelönade synkrona reluktansmotor (SynRM).

Den synkrona reluktansmotorn är utrustad med en innovativ rotor i kombination med en konventionell stator. Rotorn har inga lindningar – till skillnad från traditionella synkrona konstruktioner – vilket innebär att de elektriska förlusterna från rotorn minskar till i princip noll. Detta ger inte bara högre verkningsgrad. Det håller också ned temperaturen i rotorn, vilket i sin tur håller ned temperaturen i lagren med ökad driftsäkerhet som resultat.

Med sin avancerade rotorteknik erbjuder den magnetfria SynRM-motorn samma höga prestanda som en motor med permanenta magneter, samt är lika kostnadseffektiv och enkel att underhålla som den inom industrin vanligt förekommande induktionsmotorn. SynRM IE4 från ABB följer samma kombinationer av dimension/uteffekt som induktionsmotorer. Det gör det enkelt ersätta en befintlig motor med en betydligt effektivare SynRM-motor. Resultatet är att kunder kan uppgradera sin systemeffektivitet utan kostsamma mekaniska modifieringar.

SynRM-motorerna paketeras tillsammans med drivenheter av typen ACS850 eller ACS880 i standardutförande, vilka är försedda med en speciell programvara avsedd för att driva SynRM. ABB är den första tillverkaren inom detta område som kan tillhandahålla verifierade värden för verkningsgrad för hela motor- och drivpaketet, som dessutom täcker hela varvtalsområdet. Användarna kan därmed göra exakta beräkningar av energiåtgången i sin utrustning - något som tidigare var omöjligt eftersom värden för verkningsgrad endast funnits tillgängliga för motorerna, med begränsning till 50%, 75% samt 100% last. Med den nya lösningen får kunden ökad möjlighet att minska sin energianvändning och sina koldioxidutsläpp samt optimera sin totala ägandekostnad.

När ABB först lanserade SynRM-tekniken 2011 tilldelades den omedelbart det prestigefyllda Automation Award vid den tyska mässan SPS/IPC/Drives. Samtidigt lanserades motorserien SynRM i högeffektsutförande, vilken nu kompletteras med IE4-serien. Ett komplett sortiment av färdiga paket finns därmed tillgängliga – optimerade för pump- och fläktapplikationer – i effektområdet 11–315 kW. Dessa erbjuder alla en smidig, effektiv processtyrning och maximal energieffektivitet.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i över 100 länder och har ca 145 000 medarbetare.


För mer information kontakta:
ABB Sverige
Pressavdelningen
Tel. 021- 32 32 32
press@se.abb.com

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube

BILDER FÖR NEDLADDNING