ABB preuzeo austrijsku kompaniju B&R

07.04.2017. - Novi lideri industrijske automatizacije
Dana 4. aprila 2017. godine, ABB Grupa objavila je da će preuzeti kompaniju B&R, najvećeg isporučioca rešenja otvorene arhitekture utemeljene na proizvodima i softverima za automatizaciju mašina i fabrika širom sveta. B&R su osnovali 1979. godine Erwin Bernecker i Josef Rainer sa sedištem u Eggelsbergu u Austriji. U njemu je zaposleno više od 3000 ljudi, uključujući 1000 inženjera za istraživanje i razvoj, kao i inženjera za aplikacije. B&R posluje u 70 zemalja, sa prodajom od više od 600 miliona USD (2015./2016.) na segmentu tržišta za automatizaciju mašina i fabrika koje je vredno 20 milijardi USD. Spajanjem će nastati sveobuhvatna ponuda bez premca za klijente iz oblasti industrijske automatizacije zahvaljujući kombinaciji inovativnih proizvoda, softvera i rešenja za modernu automatizaciju kompanije B&R i vodeće svetske ponude ABB-a u robotici, industrijskoj automatizaciji, digitalizaciji i energetici.Kroz ovu akviziciju, ABB proširuje svoju vodeću poziciju u industrijskoj automatizaciji i biće u jedinstvenoj poziciji da iskoristi priliku za rast koje su nastale zbog četvrte industrijske revolucije. Pored toga, ABB je preduzeo ključni korak u svojoj digitalnoj ponudi spajanjem svog portfolija koji je vodeći u industriji digitalnih rešenja, tzv. ABB Ability, sa moćnim platformama za aplikacije i softvere kompanije B&R, njenom instaliranom bazom, pristupom za korisnike i prilagođenim rešenjima za automatizaciju.

„B&R je jedinstven u svetu automatizacije mašina i fabrika, a ta kombinacija je prilika koja se ne propušta. Ova akvizicija obeležava pravu prekretnicu za ABB, jer će B&R popuniti prazninu u ponudi automatizacije ABB-a. Ovo je savršeni spoj kojim ćemo postati jedini isporučilac industrijske automatizacije koji svojim klijentima nudi ceo niz tehnoloških i softverskih rešenja koja se odnose na merenje, upravljanje, izvršenje, robotiku, digitalizaciju i energetiku“, izjavio je glavni direktor ABB Grupe, Ulrich Spiesshofer. „Spajanje se savršeno uklapa u našu strategiju Next Level. Jedinstvenom digitalnom ponudom i instaliranom bazom više od 70 miliona uređaja, 70.000 upravljačkih sistema i sada više od 3 miliona automatizovanih mašina i 27.000 fabrika širom sveta omogućavamo zajedničkoj i globalnoj bazi klijenata pristup svim mogućnostima koje donosi četvrta industrijska revolucija.“

„Ova kombinacija nudi fantastične mogućnosti kompaniji B&R, njegovim klijentima i zaposlenima. Uvereni smo da ABB nudi najbolju platformu za sledeće poglavlje našeg razvoja. Globalno prisustvo ABB-a, njegova digitalna ponuda i komplementarni portfolio biće ključni elementi za naš ubrzani rast u inovaciji i razvoju“, izjavio je suosnivač društva B&R, Josef Rainer.

„To je snažna poruka koju šaljemo svojim zaposlenima zato što će naša kompanija u Eggelsbergu postati globalni centar ABB-a za automatizaciju mašina i fabrika“, rekao je suosnivač društva B&R, Erwin Bernecker. „Najvažnije mi je da se poduzeća i zaposleni dobro uklope i da će ono što smo dogovorili imati važnu ulogu.“

Komplementarne strategije
ABB će spajanjem proširiti svoju ponudu industrijske automatizacije integracijom inovativnih proizvoda kompanije B&R za PLC, industrijske računare i servo pogone, kao i različitih paketa softvera i rešenja. ABB će ponuditi svojim klijentima jedinstveni sveobuhvatni portfolio automatizacije otvorene arhitekture.

B&R se uspešno razvio sa složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) prihoda od 11 % u protekle dve decenije. Prihodi su se od 2000. godine upetostručili na više od 600 miliona USD (2015./2016.). Globalna baza klijenata koja brzo raste i koja sadrži više od 4000 proizvođača mašina, dokazano iskustvo u rešenjima i softverima za automatizaciju, kao i nenadmašna stručnost u primeni za klijente u tržišnom segmentu za automatizaciju mašina i fabrika, ključne su odlike te kompanije.
Obe kompanije imaju portfolio koji se međusobno nadopunjuje. ABB je vodeći isporučilac rešenja za klijente u oblasti energetike, industrije, transporta i infrastrukture. B&R je vodeći isporučilac rešenja za automatizaciju mašina i fabrika u industrijama poput onih za proizvodnju plastike, pakovanja, hrane i pića. Zajednička predanost otvorenoj arhitekturi omogućava kupcima veći izbor i fleksibilnost čime se olakšava povezivanje industrija koje su sve više digitalizovane.

Značajna ulaganja u inovacije
Inovacije su osnov obe kompanije. B&R ulaže više od 10% od dobitka od prodaje u istraživanja i razvoj i zapošljava više od 1000 ljudi. ABB godišnje ulaže 1,5 milijardu dolara u istraživanja i razvoj i zapošljava oko 30.000 stručnjaka u oblastima tehnologije i inženjeringa. ABB i B&R će i dalje ulagati značajna sredstva u istraživanja i razvoj.
Automatizacija mašina i fabrika ključni je pokretač četvrte industrijske revolucije i Interneta stvari (IoT).
ABB će nastaviti da radi na poslovnom modelu kompanije B&R koji je zasnovan na rešenjima i na svojoj visokoj stručnosti na području razvoja novih usluga i rešenja koji se temelje na softverima za potpunu digitalizaciju. ABB-ova digitalna ponuda ABB Ability, koja je vodeća u industriji, ima će korist od velike instalirane baze, primene i rešenja koja se temelje na znanju i iskustvu, stručnosti u softverima simulacije i naprednim inženjerskim alatima kompanije B&R.

Dokazani integrisani pristup
Nakon završetka akvizicije, B&R će postati deo ABB-ove divizije Industrijska automatizacija u sklopu nove, globalne, poslovne jedinice za automatizaciju mašina i fabrika koju će voditi direktor Hans Wimmer. Obe kompanije smatraju da su rukovodstvo i zaposleni u kompanijama B&R i ABB ključni pokretači budućeg rasta i poslovne integracije. Suosnivači društva B&R, Erwin Bernecker i Josef Rainer, će raditi kao savetnici tokom integracije kako bi osigurali kontinuitet.

Integracija će se zasnivati na rastu i načelu „najbolje od oba sveta“. ABB će postepeno dodavati svoje aktivnosti vezano za PLC i servo pogone u novu poslovnu jedinicu. ABB želi i dalje da ulaže u širenje poslovanja kompanije B&R i nastavi da gradi na osnovu uspešnog poslovnog modela i robne marke ove kompanije. Sedište kompanije B&R u Eggelsbergu će postati globalno sedište kompanije ABB za automatizaciju mašina i fabrika.

Arhiva vesti

SearchCONTACT US