АББ и град Давос проправят пътя към устойчивата мобилност чрез иновации в електромобилите

В Давос, градът-домакин на годишното събрание на Световния икономически форум (WEF/СИФ), бързото зареждане за електромобили се превръща в неразделна част от транспортната екосистема

За тазгодишното събрание на Световния икономически форум (23 – 26 януари 2018), град Давос и АББ се обединяват в дългосрочно партньорство за предоставяне на електрическата инфраструктура за обществения и частен транспорт.

Жителите на Давос и гостите на СИФ имат възможността сами да изпробват революционния TOSA автобус. Отличеният с награди автобус TOSA, разработен от АББ в Швейцария, вече се използва в Женева, а скоро ще бъде въведен и във френския град Нант. Той може да презарежда батерията си само за 20 секунди, докато пътниците се качват и слизат. В Давос той ще обслужва оживената Линия 1, пътуваща от туристическия център до болницата. Това е първият път, когато TOSA технология се използва в алпийския регион. Идеята е системата да бъде пусната в експлоатация при екстремни зимни условия; АББ и нейните партньори в проекта очакват да извлекат ценна информация и прозрения от този пилотен проект.

В допълнение, електрическите коли, транспортиращи участниците из Давос ще могат да презареждат батериите си на осем новомонтирани станции за бързо зареждане на АББ.

Като съвкупност, електрическият автобус TOSA и зарядните станции предоставят мощна демонстрация от реалния свят на високоусъвършенстваните технологии за устойчив транспорт, които биват внедрявани на все повече места в цял свят днес, когато електрическата мобилност се превръща в задвижващата сила за доставяне на енергийна ефективност с ниско въздействие върху околната среда на автомобили, автобуси, влакове, кораби и лифтове.

“Преминаването към електрически превозни средства вече не е въпрос на „ако”, а по-скоро на „кога” и „колко бързо”, заяви изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. “Електромобилите стават все по-привлекателен избор за шофьорите. Освен че са екологично отговорни, те стават и все по-малко скъпи за закупуване и поддръжка.”

АББ е технологичният лидер в областта на продукти и системи за бързо зареждане, които трансформират транспорта по глобално устойчиви начини. Устойчивият транспорт играе ключова роля в борбата срещу промените в климата в днешни времена, когато електрическата мобилност започва да заменя захранваните с изкопаеми горива превозни средства, бълващи парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне.

Бързото зареждане на събранието на Световния икономически форум

По отношение на електромобилите, АББ вече е световеният лидер в бързото зареждане със своите над 6 000 станции, монтирани в повече от 50 държави. В Давос световните лидери ще имат възможността да видят в действие осемте наскоро монтирани зарядни станции Terra 53 на АББ. Станция Terra 53 на АББ е най-добре продаваната 50-киловатова зарядна станция на постоянен ток в Европа и Северна Америка, поддържаща стандартите за зареждане CCS, CHAdeMO и стандарт 43 kW AC за едновременно зареждане.

По отношение на обществения транспорт, изцяло електрическият TOSA автобус в Давос представя най-новите иновации от света на устойчивия транспорт. Нещо повече - TOSA получи престижното отличие Watt d’Or 2018 в категория „енергийно ефективна мобилност” от швейцарската Федерална служба по енергетика. TOSA технологията бе разработена съвместно в Швейцария от АББ, в партньорство със системата за масов градски транспорт на Женева (Transport Publics Genevois - tpg), Службата за насърчаване на промишлеността и технологиите (Office de Promotion of Industries et des Technologies - OPI), компанията за комунални услуги Services Industriels de Genève (SIG), и производителят на автобуси Carrosserie HESS.

Същата TOSA технология, използвана в Давос, осигурява захранване за автобусите по летищния маршрут на автобусна линия 23 на Женева. Те използват въздушни контакти над избрани спирки по своите маршрути, за да попълнят батериите си само за 20 секунди, презареждайки ги докато пътниците се качват и слизат. Природосъобразната система в Женева би могла да постигне намаляване на емисиите на въглеводороди с до 1 000 тона годишно.

Но решенията на АББ в областта на устойчивия транспорт не се ограничават само до конвенционалните коли и автобуси.
АББ снабдява железопътния сектор с иновативни и ефективни технологии като тягови трансформатори и конвертори, произведени основно в Швейцария. Един пример за това Ратианската железница, която се движи между Ландкварт и Давос.

В света на автомобилните състезания, посредством наскоро обявеното си партньорство с организацията за състезания с електромобили Формула Е, АББ ще подпомага усъвършенстването на дизайна и функционалността на електрическите превозни средства и инфраструктура, както и свързаните с тях дигитални платформи.

АББ внася електрическа мобилност и в океански танкери, товарни и пътнически кораби. При тях задвижващите системи Azipod на АББ захранват плавателните съдове с управляеми, високоефективни витла с електрическо задвижване, които правят корабите значително по-маневрени и могат да намалят нуждата им от изкопаеми горива на борда с до 40 % и повече.

АББ издига електрическата мобилност до нови висоти и в областта на лифтовете. Двигатели на АББ задвижват най-стръмната въжена железопътна линия в света, която бе открита в селището Stoos в швейцарските Алпи през декември 2017 г. Двигателите на АББ, които доставят обща мощност от 2.3 мегавата, дават възможност на въжената железница да превозва до 1 500 души на час във всяка посока по протежението на нейния 1.7-километров маршрут. АББ предостави и свръхмодерни двигатели и задвижвания за новооткрита, рекордна гондолна система, превозваща 590 пътника на час до Zugspitze — най-високият връх в Германия.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители. www.abb.com


SearchCONTACT US