KNX-automaatio kirkastaa revontulinäkymät

Napapiirille Joulupukin pajakylään nousseen lasi-iglukylän ensimmäiset 29 iglua otettiin käyttöön joulukuussa 2016. Jouluna 2017 igluja on käytössä 71 kappaletta. Samaan aikaan rakennetaan myös päärakennus, johon tulee vastaanotto ja ravintolatilat.

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2017.


Monille vieraista revontulet ovat matkan kohokohta. Asiakkaat eivät hienostunutta automaatiota edes huomaa, mutta se takaa, että iglujen lasit pysyvät kirkkaina jäätävissäkin oloissa.

Kun joulunviettoon saapuvien singaporelaisvieraiden lento Rovaniemelle laskeutuu, on KNX-automaatio jo ryhtynyt töihin. Parin kilometrin päässä lentokentältä Joulupukin pajakylässä sijaitsevan lasikattoisen hitech-iglun ikkunalämmitys sulattaa näkymät taivaalle huurteettomiksi, ilmalämpöpumppu käynnistyy, ja lattian lämpö nousee.

Santa’s Hotel -ketjun lasi-iglujen design on pelkistetty, mutta ne kätkevät sisälleen huipputekniikkaa. Iglun ilmalämpöpumppu, ilmanvaihtokone, lattialämmitys sekä lasikaton sisä- ja ulkopuolen lämmitys on kytketty KNX-väylään. Vesivuodon sattuessa magneettiventtiili sulkee vedentulon ja valokuituyhteys välittää hälytyksen vastaanottoon ja huoltomiehelle.

Santa’s Hotelsin toimitusjohtaja Maarit Aho kertoo, että huippuluokan talotekniikka on jo testattu käytössä. Ensimmäiset 29 iglua valmistuivat joulukuussa 2016. Varustukseltaan lasi-iglut muistuttavat korkeatasoista omakotitaloa. Esimerkiksi lasikatolta lämmitysvastukset poistavat huurteen ja sulattavat katolle sataneen lumen ja jään. Seinälasit lämpiävät sisäpuolelta, mikä lisää mukavuuslämpöä muun lämmityksen lisänä.

Maarit Aho kertoo, että suunnitteluvaiheessa haluttiin automatisoida kaikki käytännön rutiinit. Esimerkiksi 71 iglun ikkunalämmitysten kytkeminen yhdestä paikasta säästää henkilökunnan aikaa. Toinen tärkeä suunnitteluperuste oli energiansäästö. Kun kaikki 71 iglua ovat käytössä, pienetkin energiansäästöt tekevät vuositasolla paljon. ”Automaation avulla saamme ohjattua energiakulutuksen minimiin. Kun asiakkaat eivät ole paikalla, talvella ei tarvitse lämmittää igluja turhaan ja kesällä viilennys ei käynnisty.”

Automaation avulla asiakkaiden odotuksiin pystytään vastaamaan myös etänä. Yöaikaan iglukylän ympyrävuorokautista päivystystä hoidetaan 7 kilometrin päästä Rovaniemen keskustasta, Hotel Santa Clausin vastaanotosta etäyhteydellä. Korkealuokkainen taloautomaatio parantaa sekä palvelua että energiatehokkuutta.

”Me emme tuhlaa energiaa – emmekä rahaa – tarpeettomasti”, Maarit Aho toteaa.
Hitech-igluja Joulupukin pajakylään
Napapiirille nousseen lasi-iglukylän ensimmäiset 29 iglua otettiin käyttöön joulukuussa 2016. Jouluna 2017 igluja on käytössä 71 kappaletta. Samaan aikaan rakennetaan myös päärakennus, johon tulee vastaanotto ja ravintolatilat.

Iglujen valaistus, lämmitys, viilennys, ilmanvaihto sekä ikkuna- ja lattialämmitykset on kytketty KNX-väylään. Jokaiseen igluun tulee nopea valokuituyhteys. Kaikki toiminnot ovat etäohjattavissa hotellin vastaanotosta.


Teksti: Petja Partanen, kuvat: Kaisa Sirén

Haku