Ensimmäinen ABB Research Award in Honor of Hubertus von Gruenberg -palkinto tohtori Jef Beertenille

2016-10-21 - Tohtori Jef Beerten, Leuvenin yliopiston ja EnergyVille-tutkimuslaitoksen tohtori ja Research Foundation Flanders -tutkimuslaitoksen tutkijatohtori Belgiasta on ensimmäinen ABB Research Award in Honor of Hubertus von Gruenberg -palkinnon saaja. Hänelle on myönnetty 300 000 Yhdysvaltojen dollaria tuleville kolmelle vuodelle uraauurtavaan energiateknologiaan liittyvään tutkimukseen.
Palkintoseremoniassa yli sadan kansainvälisen tutkijan läsnä ollessa tohtori Beerten sai tunnustusta väitöskirjastaan “Modeling and Control of DC Grids.” Hänet valittiin 69 hakijan joukosta, jotka edustivat maailmanlaajuisesti useita eri tieteenaloja ja johtavia tutkimuslaitoksia. ABB:n hallituksen entiselle puheenjohtajalle Dr. Hubertus von Gruenbergille omistettu palkinto on tunnustus erinomaisesta akateemisesta työstä energian ja automaation alueilla ja on yksi merkittävimmistä tutkimusapurahoista alalla. Palkinto myönnetään kolmen vuoden välein.


ABB Research Award in Honor of Hubertus von Gruenberg -palkinto arvoltaan 300 000 Yhdysvaltojen dollaria jaettiin ensimmäisen kerran. Vasemmalta ABB-yhtymän hallituksen puheenjohtaja Peter Voser; professori Ronnie Belmans, KU Leuven; ABB-yhtymän hallituksen entinen puheenjohtaja Hubertus von Gruenberg, palkinnon saaja Jef Beerten, KU Leuven; ABB-yhtymän pääjohtaja Ulrich Spiesshofer ja teknologiajohtaja Bazmi Husain

“Uraauurtavana teknologiajohtajana ja globaalina digitalisaation edelläkävijänä olemme iloisia siitä, että voimme olla tukemassa energiajärjestelmän murrokseen ja neljänteen teolliseen vallankumoukseen liittyvää merkittävää tutkimusta”, ABB-yhtymän pääjohtaja Ulrich Spiesshofer sanoo. ”Onnittelen Jef Beerteniä, jonka työ erottuu joukosta sovellettavuudellaan tämän hetken haasteisiin sähkövoima- ja automaatioaloilla.”

Jef Beertenin väitöskirja tarjoaa uusia näkemyksiä ilmiöistä, jotka vaikuttavat HVDC-verkkojen vakauteen, kun ne ovat yhteydessä HVAC-verkkojen kanssa. HVDC-yhteydet mahdollistavat tehokkaan ja aiempaa edullisemman energian siirron pitkillä etäisyyksillä.

Jef Beerten väitteli tohtoriksi vuonna 2013. Hänen väitöskirjansa hyväksyttiin kiitoksin ja se sai korkeimman mahdollisen arvosanan. Beerten on ollut väitöskirjansa ohjaajan prof. tri Ronnie Belmansin tutkijaryhmässä kahdeksan vuoden ajan ja on yksi sen keskeisiä jäseniä.

Tohtori Beerten totesi olevansa ylpeä ja iloinen voidessaan ottaa vastaan tämän poikkeuksellisen tunnustuksen. ”Haluan kiittää ABB:tä palkinnosta ja saamastani ainutlaatuisesta mahdollisuudesta jatkaa työtäni sähkövoimajärjestelmien parissa. Uusi tutkimus haastaa aikaisemmat lähestymistavat sähköverkkojen mallintamiseen, valvontaan ja käyttöön. Se muistuttaa, että meidän on käytettävä hyväksi muutoksia haastamalla olemassa olevat kaavat ja ajateltava asioita laajemmin.”

Tutkimuspalkinnollaan ABB tarjoaa seuraavalle tutkijasukupovelle tukea, jota he tarvitsevat ajatustensa ja visioidensa syventämiseksi, kun he kehittävät innovatiivisia hankkeita ja esittelevät niiden tuloksia kansainvälisille tiede- ja yritysyhteisöille.

Päätöksen palkinnon saajasta teki kansainvälinen tuomaristo, johon kuuluivat prof. Robert Armstrong, Massachusetts Institute of Technology (MIT); prof. Ulrike Grossner, Eidgenössische Technische Hochschule (ETH Zürich); prof. Nina Thornhill, Imperial College London; prof. Zheyao Wang, Tsinghua University, Peking; Bazmi Husain, ABB-yhtymän teknologiajohtaja, Dr Hubertus von Gruenberg, ABB-yhtymän hallituksen puheenjohtaja vuosina 2007–2015.

ABB (www.abb.fi) on johtava globaali ja uraauurtava teknologiayhtymä, jonka tarjonta kattaa niin sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen kuin teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Maailmanlaajuinen asiakaskunta toimii sekä teollisuus- ja energia- että liikenne- ja infrastruktuurialoilla. ABB on edistänyt teollisuuden digitalisaatiota jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Yli 70 miljoonan kytketyn laitteen asennuskanta ja yli 70 000 asennettua valvontajärjestelmää ovat perusta, jolla ABB on erinomaisessa asemassa energian vallankumouksen ja neljännen teollisen vallankumouksen hyödyntämisessä. ABB:llä on yli 130 vuoden kokemus ja se toimii yli 100 maassa työllistäen noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 000.HakuYHTEYDENOTTO