ABB spänningsätter transformator på rekordhöga 1,2 miljoner volt

2016-10-07 - Banbrytande 1 200kV växelströmsteknik för Indiens nya ultrahögspända elnät
ABB har utvecklat, tillverkat och kraftsatt en transformator för ultrahög spänning på 1 200 kilovolt (kV) som en del av Indiens plan på ett 1 200kV överföringssystem, i tillägg till dagens 400kV och 800kV överföringsnät, för att möta den ökande efterfrågan på el. Transformatorn har tillverkats och provats vid ABB:s högteknologiska fabrik Vadodara i Indien.Den 1 200kV transformatorn står för den högsta spänningsnivån för växelström (AC) i världen och finns installerad vid den statliga provanläggningen i Bina, Madhya Pradesh, i centrala Indien, som en del av samarbetsprojektet startat av landets största kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID).

Indiens stora energiresurser ligger ofta långt ifrån landets industri- och befolkningstäta regioner, vilket kräver effektiva kraftöverföringssystem. Tillsammans med landets åtagande att öka andelen förnybar energi bidrar detta till satsningen på en ultrahögspänd kraftinfrastruktur.

Överföringssystemet på 1 200 kV kommer att stärka elnätet och öka överföringskapaciteten till 6 000 megawatt (MW). Överföring på högre spänningsnivåer möjliggör transport av stora mängder el över längre avstånd, samtidigt som förlusterna minimeras. Dessutom krävs mindre yta för färre kraftledningar, vilket minskar miljöpåverkan och kostnaderna överlag.

”ABB har en banbrytande meritlista i Indien och det här 1 200kV-projektet är ännu ett konkret exempel på vårt åtagande att stödja den pågående uppbyggnaden av landets kraftinfrastruktur”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Projektet betonar också ABB:s förmåga att leverera differentierat värde genom innovation och kundsamarbete, två viktiga beståndsdelar i vår strategi Next Level.”

I tillägg till transformatorn har ABB också utvecklat en 1 200kV brytare som spänningssattes vid ett tidigare tillfälle vid samma station. Det var den första hybridgasisolerade i världen som kraftsattes på denna spänningsnivå. Den unikt konstruerade brytaren är placerad på ett säkert sätt tillsammans med frånskiljaren i en tank fylld med isolergas – vilket sparar upp till 60 procent yta jämfört med konventionell design.

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikföretag inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät, som betjänar kunder inom energibolag, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. I över 40 år har ABB drivit utvecklingen av framtidens industriella digitalisering. Med över 70 miljoner enheter uppkopplade genom sin installerade bas på över 70 000 styrsystem över samtliga kundsegment har ABB en idealisk position för att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. Med över 130 års erfarenhet bedriver ABB idag verksamhet i över 100 länder och har cirka 135 000 anställda. www.abb.com

För mer information kontakta:
Technology Media Relations

Reiner Schoenrock

Tel: +41 43 317 65 68

media.relations@ch.abb.com

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich

Switzerland


Sök