Det intelligente hjem

2017-12-19 - Casper Stendahl, som ejer elinstallatørvirksomheden NT El-Service har installeret intelligent bygningsstyring med ABB-free@home i sit private hjem og er blevet så glad for systemet, at han har udbredt det både til naboen og en række kunder.

Egentlig havde Casper Stendahl overvejet at lave en traditionel installationsløsning i sin nybyggede villa i Vestbjerg nord for Aalborg, men en introduktion til ABB-free@home fik ham til at gå all in på styring af lys, ventilation, varme, lyd og adgangskontrol.
- Jeg kendte faktisk slet ikke free@home, da vi skulle bygge, og jeg blev præsenteret for det, men det er hammer nemt at installere og opsætte, fortæller Casper Stendahl, der er medejer af NT El-Service i Svenstrup. Faktisk har Casper Stendahl gjort sig så gode erfaringer med systemet, at han allerede har solgt det til flere af virksomhedens kunder.
Villaen er på 263 m2 og ligger på en 2.300 m2 stor grund lige i udkanten af nybyggerkvarteret Højgaarden i Vestbjerg, hvor Casper Stendahl og familien kan nyde udsigten ud over markerne mod Aalborg og Limfjorden fra det lyse køkken-alrum og stuen.

Høj brugervenlighed og komfort
Inden for i huset viser Casper Stendahl rundt og forklarer, hvordan hjemmet er styret både med de væghængte touchskærme og på programmerede trykkontakter på væggene. Lyset inde og ude er programmeret i forskellige scenarier, og det intelligente system er integreret med Philips Hue samt med Sonos, der søger for god lyd i alle rum.
- ABB’s små touchskærme har samme brugervenlighed som en iPhone eller en Android-telefon. Hustruen synes også, det er nemt at finde ud af. Jeg har faktisk fortrudt, at jeg ikke også har installeret en skærm i hvert værelse, for det ville samtidig spare en termostat og en trykkontakt, forklarer han og viser, hvordan systemet kan styres med den tilhørende ABB-free@home-app, der også anvendes til at låse husets fordør op med.
Husets gulvvarme er programmeret med minusværdier, så gulvet altid er 21 grader varmt, selvom den faktiske rumtemperatur er 19 grader. Det er nemlig med til at øge komforten.

Schuko og Impressivo
Som installationsmateriel er der valgt sorte ABB Impressivo-kontakter, der ud over trykkontakter også indeholder gulvvarmetermostater samt USB-, tv-og datastik.
- Vi skulle lige se kontakterne an, for de virkede klodsede. Men de sorte var fede, da de kom op på væggen, og fruen syntes også, at de gav et godt spil. Derudover er det jo dejligt, at det er Schuko, når hvidevarerne skal sættes til – garantien ryger jo, når stikpropperne klippes over, bemærker Casper Stendahl.

Fremtiden er intelligent
Selvom Casper Stendahl gerne viser huset frem til privatkunder, der er interesseret i intelligent bygningsstyring, er han som alle andre ikke interesseret i ubudne gæster. Derfor skal systemet udbygges med videoovervågning samt adgangskontrol med nummerplade-og ansigtsgenkendelse.
I det hele taget er elinstallatøren sikker på, at der er muligheder for at udvide ABB-free@home med mange nye funktioner i fremtiden.

- Når systemet er så fedt i opstartsfasen, hvordan bliver det så ikke om to år? Jeg er sikker på, at det kommer til at udvikle sig rigtig meget, når ABB’s programmører putter endnu flere funktioner i. Monteringstiden bliver også lavere, og om fem år tror jeg ikke længere, at man bygger huse, der ikke er intelligente, forudser Casper Stendahl.

SøgKONTAKT OS