Suomen ABB:n energiatehokkaat teknologiat Kittilän kultakaivoksen laajennukseen

2013-10-23 - ABB toimittaa sähkölaitteet Kittilän kultakaivoksen rikastamon laajennukseen. Toimitus on osa Agnico Eagle Finlandin yhteensä 80 miljoonan euron investointia. Laajennuksen myötä kaivoksen tuotanto kasvaa 25 prosentilla 3750 malmitonniin vuorokaudessa. Kultaa tullaan tuottamaan vähintään 190 000 unssia vuodessa.Toimituksen sisältämät kojeistot, muuntajat, prosessimoottorikeskukset, varavoimageneraattori sekä UPS-varavoimalaitteisto edistävät kullanrikastuksen energiatehokkuutta ja varmistavat prosessin luotettavan sähkönsaannin. Suurin osa toimituksen sisältämistä tuotteista ja osaamisesta tulee Suomen ABB:ltä.

ABB on jo aiemmin kartoittanut Kittilän kultakaivoksen energiavirrat.

”Toimittajaa valittaessa vaakakupissa painoivat energiatehokkuus sekä sähkönsaannin luotettavuus”, kaivoksen johtaja Tuomo Tuohino sanoo.

Energian käyttö muodostaa jopa neljänneksen Kittilän kultakaivoksen tuotantokustannuksista. Energiatehokkuuden edistäminen merkitsee kaivokselle isoa rahansäästöä ja on myös ympäristön etu. Vuonna 2012 kaivos liittyi elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen ja on sitoutunut leikkaamaan 9 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistään vuoteen 2016 mennessä.

Rikastamon laajennuksen rakennustyöt ovat käynnissä. Tuotanto käynnistyy viimeistään vuoden 2015 toisella vuosipuoliskolla.

Kittilän kaivos on Euroopan suurin kultakaivos. Kaivos käyttää jo nykyisellään monipuolisesti ABB:n laitteita, muun muassa moottoreita, automaatiojärjestelmää, taajuusmuuttajia ja instrumentteja. Kaivoksen arvioitu elinikä ulottuu vuoteen 2037 saakka.

Kuva: Antti Kurola

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa on noin 145 000 henkilöä noin 100 maassa, joista Suomessa noin 6 600.

Seuraa ABB:tä

Seuraa meitä TwitterissäTutustu ABB:hen SlidesharessaSeuraa meitä FacebookissaKatso videoitamme YouTubessa

HakuYHTEYDENOTTO

  • Lisätietoja:
  • Hannu Luhtaniemi
  • p. 050 33 43517