ABB ja Kawasaki aloittavat yhteistyön robottiautomaatiossa

2017-12-01 - Yhteistyö on ensimmäinen laatuaan maailmassa, ja siinä päähuomio on ihmisen kanssa yhteistyöhön kykenevissä roboteissa (cobots). Lisäksi siinä luodaan alalle yhteiset toimintatavat turvallisuuteen, ohjelmointiin ja viestintään.

ABB ja Kawasaki Heavy Industries ovat globaaleja teollisuusautomaation ja robottien toimittajia. Yhtiöt ovat julkistaneet, että ne alkavat yhdessä jakaa tietämystään yhteistyöhön kykenevistä roboteista, erityisesti kaksikätisistä malleista, ja tuoda esille niiden tarjoamia etuja. Globaali yhteistyö alkaa välittömästi.

Tässä uudessa yhteistyöhankkeessa päähuomio on yhteistyöhön kykenevissä roboteissa (cobots). Yhteistyö on laatuaan maailman ensimmäinen. Molemmat robottivalmistajat tuottavat ja markkinoivat robottejaan edelleen itsenäisesti, mutta tekevät samalla yhteistyötä teknisissä kysymyksissä ja tietoisuuden lisäämiseksi. Osana yhteistyötä poliittisille päättäjille, järjestöille ja yhdistyksille sekä suurelle yleisölle kerrotaan eduista, joita ihmisen ja robotin väliseen yhteistyöhön perustuva automaatio tarjoaa. Lisäksi alalle luodaan yhteinen toimintatapa, jolla edistetään turvallisuutta, ohjelmointia ja viestintää.

Ihmisten ja robottien, koneiden sekä prosessien välinen yhteistyö on entistä tärkeämpää, sillä monissa maissa tuotannon painopiste on siirtynyt suurista, paljolti samankaltaisista eristä pienempiin, useita erilaisia tuotteita sisältäviin eriin. Tämä muuttaa työtä ja lisää ihmisen antaman ohjauksen tarvetta. Yhteistyöhön perustuvassa automaatiossa ihmiset ja robotit pääsevät hyödyntämään omia vahvuuksiaan: ihmisillä on tarvittava prosessiasiantuntemus ja näkemys sekä kyky improvisoida muutostilanteissa, kun taas robotit pystyvät tekemään yksitoikkoista työtä väsymättä.

Nyt julkistettu yhteistyö on myös hyvä esimerkki rajat ylittävästä yhteistyöstä, sillä ABB on Euroopan suurin robottien toimittaja ja Kawasaki Aasian suurimpia teollisuusyrityksiä. "Robotiikka muuttuu nykyään ennennäkemättömän nopeasti ja laajasti", toteaa Per Vegard Nerseth, ABB:n globaalin Robotics -liiketoimintayksikön toimitusjohtaja. "Yhteistyöhön perustuvan automaation edellyttämien teknologioiden lisäksi tarvitaan myös uusia, innovatiivisia keinoja työskennellä yhdessä ja luoda yhteisiä lähestymistapoja turvallisuuteen, ohjelmointiin ja viestintään."

"Yhteistyöhön kykenevät robotit, erityisesti ihmisen kanssa vuorovaikutukseen pystyvät kaksikätiset mallit, voivat merkittävästi vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan ja auttaa työvoimapulasta ja työvoiman ikääntymisestä johtuvien ongelmien ratkaisemisessa eri puolilla maailmaa. Mielestämme yhteistyöhön perustuvien sovellusten ja prosessien käytön laajentaminen tuo paljon mahdollisuuksia, joiden avulla ihmiset ja teknologiset ratkaisut voivat työskennellä yhdessä ja löytää erilaisia ratkaisuja", toteaa Yasuhiko Hashimoto, Managing Executive Officer and General Manager, Kawasaki Robot Division. "Olen erittäin iloinen siitä, että ABB ja Kawasaki ryhtyvät yhdessä johtamaan kehitystä kohti käyttäjäystävällisempää ja kehittyneempää yhteistyöhön perustuvaa automaatiota".

ABB tunnetaan kaksikätisen YuMi®-robotin ansiosta yhteistyöhön perustuvan automaation edelläkävijänä. YuMi on maailman ensimmäinen todelliseen yhteistyöhön kykenevä robotti, joka pystyy yhdessä ihmisen kanssa suorittamaan turvallisesti työtehtäviä, kuten kokoamaan pienelektroniikkaa.

Kawasakin tarjontaan kuuluu erittäin ainutlaatuinen ja innovatiivinen, kaksikätinen SCARA "duAro" -robotti, jonka kehitystyö perustui laajaan sovellusosaamiseen. Se pystyy tekemään turvallisesti yhteistyötä ihmisten kanssa työpaikalla.

Yhteistyön ensimmäinen konkreettinen tulos on kaksikätinen yhteistyörobotti, joka esitellään osastoilla IR3-56, IR5-22 ja SR-82 IREX-messuilla, jotka järjestetään Tokiossa 29.11.–2.12.2017.

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa niin sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen kuin teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Asiakkaat ovat maailmanlaajuisesti teollisuus-, energia-, liikenne- ja infrastruktuurialoilla. Yli 125-vuotias ABB on mukana edistämässä teollisuuden digitalisaatiota, energiajärjestelmän murrosta ja neljättä teollista vallankumousta. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 136 000 henkilöä. www.abb.com

ABB Robotics on edelläkävijä teollisuusrobottien ja yhteistyöhön kykenevien robottien sekä kehittyneiden digitaalisten palvelujen alalla. ABB Robotics on maailman johtavia robotiikkatoimittajia ja sillä on toimintaa yli 100 paikkakunnalla 53 maassa. Yhtiö on toimittanut yli 300 000 robottiratkaisua eri teollisuudenaloille ja erilaisiin sovelluksiin. Autamme asiakkaitamme parantamaan toiminnan joustavuutta, tehokkuutta, turvallisuutta ja luotettavuutta ja edistämme samalla yhteyksiin ja yhteistyöhön perustuvien tehtaiden käyttöönottoa tulevaisuudessa. www.abb.com/robotics

Kawasaki perustettiin yli 120 vuotta sitten. Yhtiö on kasvanut maailmanlaajuisesti ja hyödyntää teknologisia synergiaetuja käänteentekevien tuotteidensa valmistuksessa eri divisioonissa.

Kawasaki tunnetaan nykyisin johtavana toimijana eri teollisuudenaloilla, kuten maa-, meri- ja ilmaliikenteessä. Yhtiö valmistaa huippuluokan ratkaisuja, joita käytetään ympäristö- ja energiainfrastruktuurissa, koneissa ja robotiikassa. Sen toimialaan kuuluvat myös erilaiset meri-, rautatie- ja lentokuljetuksiin tarkoitetut ratkaisut sekä vapaa-ajan ajoneuvot, kuten moottoripyörät ja vesiskootterit. Yhtiöllä on noin 35 200 työntekijää eri puolilla maailmaa sijaitsevissa toimipisteissä. global.kawasaki.com

Kawasaki Robotics on johtava teollisuusrobottien ja robottiautomaatiojärjestelmien toimittaja. Yhtiöllä on laaja tuotevalikoima ja se on toimittanut 170 000 robottia noin 50 maahan. Kawasaki on alansa edelläkävijä Japanissa ja juhlii 50-vuotispäiväänsä vuonna 2017. Olemme yksi maailman johtavista robotiikkatoimittajista ja nyt muuntautumassa teollisesta toimittajasta täysin integroiduksi robottitoimittajaksi. Kawasaki on ratkaisujen tarjoaja, jonka erinomaiseen sovellusosaamiseen kuuluvat erilaiset yritysratkaisut sekä maalla, merellä ja ilmassa käytettävät tuotteet. robotics.kawasaki.com