Elens historia i bild

De finns runt om i landskapet. Jan Axelsson fångar gamla transformatorstationer på bild.

Förfallen station i trä vid sjön Gapern, mellan Karlstad och Molkom.Kolbäck, Hallstahammar. Klassisk industriarkitektur i tegel.

Strömsholm, Hallstahammar. Putsad station i samma stil som slottet.
Kumlaby på Visingsö, en ombyggd station och fortfarande i drift.

På åkrar, längs järnvägar och i skogsgläntor dyker de upp. Utseendet på de gamla transformatorstationerna varierar kraftigt. De kan vara oansenliga trätorn eller likna medeltida kastaler i tegel, men alla är de minnen från den stora elektrifieringen av landet – främst från 1920- och 1930-tal.
"De ser ut som små hus och en del är fint utsmyckade. Jag tycker det är kul att dokumentera dem på bild", säger Jan Axelsson, 56 år och arbetsledare inom automation på Skogshalls bruk utanför Karlstad.

Tidigt 1970-tal sommarjobbade han på Uddeholms kraft och åkte runt och bytte ut trasiga isolatorer i gamla transformatorstationer. Ofta omvandlar de mindre transformatorstationerna elen från 10 kV till de 400 V som går ut till hushållen.
"Folk berättade att på 1930-talet övernattade elinspektören i trafostationerna när han tog sina rundor", säger Jan Axelsson.

Många gamla transformatorstationer har rivits genom åren, några har moderniserats och används fortfarande. En del är byggnadsminnesförklarade.
"Trafostationer i trä finns det inte så många kvar av. De flesta har blixten tagit. Men en favorit är den ombyggda stationen i Kumlaby på Visingsö i Vättern. Utvändigt ser den ut som förr men inuti är den helt ny", säger Jan Axelsson som nästan alltid har kameran med sig på resor.

Det som hamnar på hans bilder kan vara allt från gamla bensinpumpar till neonskyltar.
"Egentligen är det inte så länge sedan de här sakerna var moderna, och det visar hur fort utvecklingen går", säger Jan Axelsson.

Denna artikel har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 2/2013

Jan Axelsson, fångar gamla transformatorstationer på bild.

Sök