Az EDF az ABB Symphony Plus rendszerét választotta franciaországi széntüzelésű erőműveiben

EDF, ABB, Symphony Plus, széntüzelésű erőmű
2013. május 7. - Az EDF, a világ egyik élvonalbeli villamos energia szolgáltatója az ABB-t választotta erőművi létesítmény-automatizálási rendszerek szállítására, valamint hosszú távú szerviztámogatásra a franciaországi Le Havre-ban és Cordemais-ben található széntüzelésű erőműveinek három, egyenként 600 MW-os egységébe.

Az EDF 23 fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművet üzemeltet Franciaországban. Az erőművek éves szinten, együttesen 16,9 terawattóra (TWh) mennyiségű villamos energiát állítanak elő. Bár az EDF franciaországi flottájának túlnyomó részét atomerőművek képezik, a szén továbbra is a vállalat hosszú távú stratégiájának és vegyes energia előállítási portfóliójának részét képezi.

Nemrégiben az EDF egy széleskörű modernizálási programot kezdeményezett a Le Havre-i erőmű 4-es és a Cordomais-i erőmű 4-es és 5-ös blokkok élettartamának 20 évvel, 2035-ig való meghosszabbítására. Mindhárom blokk az EDF flottájának legnagyobb széntüzelésű egységét képezi, és azonos tervek szerint készült a 80-as évek elején. Mindegyikük teljesítménye 600 MW.

Modernizáció
A modernizációs program magában foglalja az elektromos és technológiai berendezések átfogó és komplett felújítását, valamint az elavult vezérlőrendszerek cseréjét korszerű Symphony Plus teljes körű létesítmény-automatizálási rendszerekre.

A blokkokba Symphony Plus vezérlőrendszer, turbinavezérlés és turbinavédelem, S+Operations kerül, vagyis egy intuitív, könnyen kezelhető ember-gép interfész (HMI), valamint egy folyamat optimalizációs csomag, melyekhez az ABB teljesítmény garanciákat nyújt. Az ABB Symphony Plus szimulátort is szállít a kezelők kiképzésére, valamint folyamat-szimuláció céljára.

Az ABB feladata a tervezés, gyártás, telepítés, üzembe helyezés és betanítás. Az cég az új Symphony Plus rendszereket az ütemezett éves leállások során telepíti majd, egy 2016-ban befejeződő, 4-éves időszak során.

Az EDF és az ABB közötti együttműködés egyik fontos jellemzője a két cég 21 évre szóló karbantartási szerződése, melynek keretében az ABB mindhárom erőművi blokkban korrekciós, megelőző és adaptív karbantartást, valamint távkarbantartást biztosít.

Nagyteljesítményű, sokoldalú és skálázható platform
A Symphony Plus rendszer az ABB teljes létesítmény-automatizálási platformjának legújabb generációja az energiaipar és a vízienergia-ipar számára. Ez a nagy teljesítőképességű, sokoldalú és skálázható platform – kialakításának köszönhetően - a teljes létesítmény automatizálása, integrációja és optimalizálása segítségével maximalizálja a létesítmény hatékonyságát és megbízhatóságát.


A Symphony Plus lehetővé teszi a létesítmények és a dolgozók számára a legnagyobb hatékonyságot, ugyanakkor egyensúlyba hozza a teljesítőképességgel kapcsolatos feladatokat - mint például az eszközök rendelkezésre állása, az üzembiztonság és a termelési hatásfok - az üzleti célkitűzésekkel, mint például az eszközök élettartamának meghosszabbítása, a széndioxid kibocsátás csökkentése és a vonatkozó jogszabályoknak való megfelelőség. Ennek következtében a Symphony Plus platform alapvető fontosságú eszközt biztosít a létesítmények tulajdonosai számára a még fenntartható, nyereséges növekedés eléréséhez.

Jelenleg több mint 6000 Symphony Plus berendezés üzemel szerte a világon, amelyből több mint 4000 az energiatermelő és vízi energiatermelő alkalmazásokban található.

KeresésKAPCSOLAT