Klaveness-fartøyer øker energieffektiviteten og innfrir miljøkrav med beslutningsstøttesystemer fra ABB

2017-02-27 - ABBs digitale beslutningssystem for maritime operasjoner, OCTOPUS, tas i bruk på rederiets tre nye kombinasjonsfrakteskip på 83 500 dødvekttonn.Animasjon av et skipene som tar i bruk beslutningsstøttesystemer fra ABB for å øke energieffektiviteten og innfri miljøkrav (illustrasjon: Torvald Klaveness).

ABBs OCTOPUS programvare installeres på de nye fartøyene slik at de kan møte kommende utslippskrav. Programvaren er kompatibel med skipets energihåndteringssystem (Ship Energy Efficiency Management Plan, SEEMP) og støtter fremtidige EU-regler for overvåking, rapportering og verifikasjon. OCTOPUS samler informasjon fra sensorer om bord og gir innsikt i nøkkelparametere, som drivstoffeffektivitet, som gjør at rederiet Torvald Klaveness kan optimalisere ytelsen for hele flåten.

- ABB har et enormt fokus på å sikre at våre kunder møter kravene til EU og IMO (International Maritime Organization). Vår maritime programvare spiller en vital rolle for å møte regulatoriske krav og øke energieffektiviteten for hele skipsflåten, sier Sindre Sætre, leder for marinevirksomheten i ABB.

Hensikten med et energihåndteringssystem (SEEMP) er å etablere en mekanisme for å forbedre energieffektiviteten for skipets ytelser. OCTOPUS bidrar i prosessen ved måling og presentasjon av viktige nøkkelparametere for drivstofforbruk og dreiemoment. Data vises i sanntid til mannskapet og er også tilgjengelig for visualisering og analyse av rederiets støttefunksjoner på land gjennom ABBs flåteportal. I tillegg benytter flåteadministrasjonsverktøyet historiske data for å lage sammenligninger for fremtidige ytelser og sikrer at den mest effektive profilen brukes for kommende operasjoner. Torvald Klaveness Fleet Performance Center i Oslo vil benytte OCTOPUS for overvåking av flåtens ytelse.

ABBs leverer også løsningen Torductor Marine som øker effektiviteten for fartøyene. Det nye systemet for dreiemomentmåling brukes til å optimalisere motor- og drivstoffeffektiviteten. Kontaktløse sensorer monteres mot propellakslingene og sender data til OCTOPUS, som presenterer informasjonen.

- Klaveness vil forbedre hvorledes shippingvirksomhet arter seg. Digital teknologi som ABBs OCTOPUS maritime programvare vil hjelpe oss å realisere visjonen vår ved å operere våre skip på en mer effektiv og bærekraftig måte, samtidig som vi tilfredsstiller miljøkrav, forteller Christian Hovden, prosjektleder hos Torvald Klaveness.

Rederiets tre nye kombinasjonsfrakteskip bygges ved YZI-verftet i Kina og settes i drift i andre halvdel av 2018.

OCTOPUS
ABBs programvare OCTOPUS er en portefølje av løsninger for styring av ytelser i maritime operasjoner. Den reduserer drivstofforbruk og utslipp samt øker tilgjengeligheten og sikkerheten på individuelle fartøy eller hele flåter.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en pionér med ledende teknologi innen elektrifiseringsprodukter, roboter og drivsystemer, industriell automatisering og kraftnett, som betjener kunder innen energiforsyning, industri samt transport og infrastruktur over hele verden. I fortsettelsen av mer enn 125 års innovasjonshistorie, skriver ABB nå nye kapitler innen industriell digitalisering og er en drivkraft bak energiomstillingen og den fjerde industrielle revolusjonen. ABB er til stede i mer enn 100 land og har ca. 132 000 ansatte. www.abb.no
SøkKONTAKT OSS

 • For mer informasjon:
 • Sindre Sætre
 • Direktør Marine and Ports
  Tlf. 70 11 41 96
  Mobil 99 27 21 64
 • Peter Tubaas
 • Informasjonssjef
  Tlf. 22 87 46 33
  Mobil 91 70 55 31