Един милиард миниатюрни автоматични прекъсвачи на АББ – 90 години по-късно, това вече е почти факт

АББ празнува 90-годишнината на миниатюрния автоматичен прекъсвач. Изобретението, патентовано през ноември 1924 година от Хуго Щотц и неговият главен инженер Хайнрих Шахтнер, направило бързо нарастващата електрификация на частни домове все по-безопасна и по-ефикасна.

Сградата на АББ Щотц-Контакт в Хайделберг, недалеч от мястото, където се зародила историята на миниатюрния автоматичен прекъсвач.

Днес почти всяко домакинство е оборудвано с миниатюрни автоматични прекъсвачи, защитавайки хора и оборудване от авария или пожар.

Немски патент, издаден на този ден преди 90 години

Когато Щотц и Шахтнер работили върху забележителното си откритие в началото на 20-те години на миналия век, домовете в Германия и чужбина се електрифицирали все повече и повече. По онова време стопяемите предпазители, при които металните жички се топят, представлявали най-авангардната технология в областта на предпазването на сгради от електрически пожари.

Проблемът бил, че предпазителят трябвало да се подменя при всяка авария. И ето къде Щотц и Шахтнер стигнали до нещо революционно: те комбинирали термични и електро-магнитни защити в едно единствено устройство, способно да изключва токове с високи стойности, без да се налага непрекъснато да се подменят уреди.

Днешният свят, в който удобствата на електричеството са навсякъде, не би бил възможен без миниатюрния автоматичен прекъсвач, тъй като един стопяем предпазител трябва да се подменя при всяко претоварване. Лампи, хладилници и други домакински уреди могат да работят безопасно, защото токовете с високи стойности биват засечени от миниатюрния прекъсвач и почти незабавно се прекъсват.

Температури, достатъчно високи да разтопят камък

Днес, когато миниатюрен автоматичен прекъсвач на АББ реагира на къси съединения или пренатоварвания, той изключва и спира тока в рамките на 10 милисекунди, 10 пъти по-бързо от едно премигване на окото. Когато това се случи, прекъсвачът е изложен на интензивна топлина, варираща от 5000 до 6000 градуса по Целзий – температури, способни да разтопят дори и камък.
Върпреки високите температури, обитателите на съответния обект трябва просто да включат прекъсвача, който се изключил и електричеството възобновява потока си мигновено.

1. 1923 Първият миниатюрен автоматичен прекъсвач (MCB) | 2. 1928 Стар MCB с K-характеристика за двигатели | 3. 1957 Високоефективен стар MCB S201-K4 | 4. 1961 Стар MCB S161 | 5. 2012 MCB от System pro M compact S200

Продаден на Браун Бовери насред икономическа турбуленция

Хуго Щотц, който умира на 66 години през 1935 г. в Манхайм, Германия, е бил енергичен изобретател и предприемач, който основал първата си компания с един партньор през 1891 г.

Точно насред зараждащата се икономическа турбуленция, придружила Първата световна война, през 1918 година той продал бизнеса си на швейцарската Brown Boveri & Cie, но останал неин управител до 1929.

През изминалите години бизнесът, известен днес като АББ Щотц-Контакт, е произвел над 950 милиона автоматични миниатюрни прекъсвача. С 42 милиона миниатюрни прекъсвача, произвеждани годишно във фабриката ни в Хайделберг, Германия, АББ ще надмине бройката от един милиард до 2015, разширявайки лидерските си позиции в тази технология.

“Нашата мисия винаги е била непрекъснато да подобряваме технологията на миниатюрния прекъсвач – още от въвеждането му преди 90 години, наред със създаването на модерно производство, което сме пуснали в експлоатация в Хайделберг,” казва Франк-Андреас Уинтър, Глобален продуктов мениджър за Електрически табла и модулна апаратура. “Най-новата иновативна характеристика е индикацията за реалната позиция на контакт, което прави лесно идентифицирането на миниатюрния прекъсвач, който е изключил. Тази характеристика спестява време и усилия на инсталатора да анализира повредата и да предприеме подходящи корективни действия.”

Съвсем просто натискане с пръст

Междувпрочем, точно името на Шахтнер се появява в американския патент № 1629640 – за миниатюрния прекъсвач, издаден на 24 май 1927 г.

"Моето изобретение се свързва с автоматични електрически прекъсвачи от типа на тези, където две контактни части, притиснати заедно по обичаен начин чрез пружини, са разделени от поставен помежду тях изолиращ плъзгач,” пише Шахтнер според Документа на Патентното ведомство на САЩ. “Когато пренатоварването в уреда спре, включването може да се осъществи с едно съвсем просто натискане с пръст, без да се налага уредът да се развива от гнездото му.”

Първото серийно производство започнало през 1928 г. в завода на Щотц в Южна Германия и се радвало на голям успех, тъй като устройството лесно можело да се завие в съществуващата основа на предпазителя. Не били необходими и промени в електрическата инсталация.

Завещанието от усилията, вложени в развитие на технологиите

Стара реклама, изтъкваща качествата на изобретението на Щотц и Шахтнер: „Препоръчвайте ги навсякъде. Ще увеличите клиентите си – както и продажбите си.”

Същата година, Щотц и екипът му вече тласкат технологиите още по-напред.

Той разработил специален автоматичен прекъсвач за справяне с различни по-високи начални токове, включително в моторни приложения. Освен за домакинството, това отворило вратите и за промишлени приложения, където миниатюрният автоматичен прекъсвач се използва широко и до днес.

През годините АББ непрекъснато подобрява технологията на прекъсвача, оставайки винаги в крак със стандарти като DIN-шината през 1970-та, която прави по-лесна инсталацията на множество прекъсвачи в един единствен панел.

През всички тези години, АББ Щотц-Контакт остава лоялна към един от девизите си, датиращ от 20-те години на миналия век: “Всички търговски марки се разработват по практични съображения с главна цел опростяване и ускоряване на сглобяването.”