Mandelan vankilasaaresta puhtaan energian malliesimerkki

2017-10-23 - Robben Island on vankilasaari, jolla Nelson Mandela oli vankina 18 vuotta. Nyt tässä UNESCOn maailmanperintökohteessa ABB:n mikroverkko ja langaton teknologia mahdollistavat aurinkovoiman hyödyntämisen. Samalla saari toimii puhtaan energian tulevaisuuden malliesimerkkinä.

Eteläafrikkalaisen Robben Islandin maasto on niin hankalaa, että vuosisatojen ajan siellä pidettiin pahamaineista, paahtavan auringon ja kovien tuulten armoilla olevaa vankilaa. Juuri täällä Nelson Mandela vietti 18 vuotta uuvuttavan, mutta lopulta voitokkaan apartheidin päättämiseen tähtäävän taistelunsa aikana. Sittemmin vankila on muutettu museoksi, ja saari itse on nyt puhtaan energian tulevaisuuden esimerkki.

Robben Island on UNESCOn maailmanperintökohde, jossa vierailee päivittäin jopa 2 000 lauttamatkustajaa ja joka on yli sadan matkaoppaan ja museotyöntekijän koti. Sen sähköistämiseksi Etelä-Afrikan matkailuvirasto on nyt asennuttanut saarelle aurinkovoimalla toimivan mikroverkon, joka on rakennettu ABB:n edistyneellä teknologialla.

Mikroverkko on käytännössä sähköverkko pienoiskoossa, ja se auttaa Robben Islandia vähentämään huomattavasti polttoainesyöppöjen, saastuttavien dieselgeneraattoreiden käyttöä. Ne olivat aiemmin saaren ainoa voimanlähde. ABB on asentanut nelisenkymmentä mikroverkkoa globaalisti eri ympäristöihin ja uskoo, että teknologia sopii hyvin myös muille saarille ympäri maailmaa tai paikkoihin, joissa kaukainen tai eristyksissä elävä väestö kaipaa puhdasta, kestävää ja vakaata energiaa, joka ei ole riippuvaista suuresta, julkisesta sähköverkosta.

Paikalliset pitävät mikroverkkoa jälleen yhtenä tapana, jolla Robben Island voi inspiroida muuta maailmaa näkemyksellään ja esimerkillään. "Robben Islandin tulisi aina pysyä toivon majakkana kaikille", sanoo Vusumzi Mcongo, joka pidätettiin 24-vuotiaana ja vietti saarella useita vuosia poliittisena vankina. Nyt, 63-vuotiaana, hän on yksi saaren oppaista. "Uskon, että tulevaisuus näyttää valoisammalta."

Toimiakseen optimaalisesti mikroverkossa on kattavia digitaalisia ominaisuuksia. ABB AbilityTM -etävalvontaominaisuuden avulla järjestelmää voidaan valvoa ja käyttää Cape Townista käsin, joka on yhdeksän kilometrin päässä voimakkaiden vesivirtausten takana. Etäjärjestelmän ansiosta saarella ei myöskään tarvita työvoimaa, mikä on hyvä, koska saaren epävakaa ilmasto saattaa toisinaan estää matkat mantereelle ja takaisin.

Robben Islandilla on myös satama ja majakka, ja saarella kulutetaan sähköä pienen kylän tai noin 130 kotitalouden verran. Ennen kuin mikroverkko saatiin käyttöön, saaren energiantuotanto oli kokonaan dieselgeneraattoreiden varassa. Ne kuluttivat noin 600 000 litraa polttoainetta vuodessa, tulivat erittäin kalliiksi ja saastuttivat. Mikroverkolla saari voi toimia pelkän aurinkoenergian varassa ainakin yhdeksän kuukautta vuodesta, ja kun dieseliä käytetään vain varavoimana, mikroverkon odotetaan laskevan polttoainekustannuksia ja hiilipäästöjä 75 prosentilla.

"Mikroverkot ovat tulevaisuuden verkkojen keskeinen elementti", kertoo Claudio Facchin. "Robben Islandilla toteuttamamme teknologia on varmasti yksi mittapuu siihen, kuinka voimme tukea luotettavampien, älykkäämpien ja vihreämpien verkkojen luomista."

Robben Islandin mikroverkko tuottaa aurinkosähköä saaren kaakkoispuolelle asennetuilla aurinkosähköpaneeleilla, jotka peittävät jalkapallokentän kokoisen alueen ja joiden huippukapasiteetti on 667 kilowattia. 12 aurinkoinvertteriä muuttavat aurinkopaneelien tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC), jota käytetään saaren sähkönä. Mikroverkko voi toimia aurinkovoimalla koko päivän ja lisäksi sen akusto varaa itseensä sähköä noin seitsemäksi tunniksi auringonlaskun jälkeen.

Projekti on osa matkailuviraston rahoittamaa kestävän turismin ohjelmaa, ja se toteutettiin suunnittelu-, hankinta- ja urakointiyritys SOLA Future Energylle.

Langattoman verkon etuna on myös se, ettei kaapeleille tarvinnut kaivaa ojia, mikä säästi paikallista luontoa. Robben Island on osa Etelä-Afrikan luonnonperintöohjelmaa. Se on koti yli 20 000 afrikanpingviinille ja lukemattomille hyppyantiloopeille, Etelä-Afrikan kansallismaskotille. Saari on myös lintujen rauhoitusalue.

"Tämä paikka herättää minussa voimakkaita tunteita", toteaa oppaana nykyään toimiva Vusumzi Mcongo. Hän haluaa vaalia sekä Robben Islandin luontoa että historiaa. "Voin oppia menneisyydestä, sillä se on muovannut minut."

HakuYHTEYDENOTTO