Η ΑΒΒ επεκτείνει το ασύρματο δίκτυο internet στα κανάλια της Βενετίας

2013-10-17 - Η ΑΒΒ εγκατέστησε ένα ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο υψηλής απόδοσης, το οποίο παρέχει αξιόπιστη και δωρεάν πρόσβαση στο Internet, για τους κατοίκους της Βενετίας στην Ιταλία, είτε βρίσκονται σε μια ανοιχτή πλατεία, σε ένα στενό δρομάκι είτε ταξιδεύουν κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού.

Το έργο ξεκίνησε το 2009, με την απόφαση της δημοτικής αρχής της Βενετίας να προσφέρει ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet, δωρεάν για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις και με μικρή χρέωση για τα 22 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.

Για να πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η Venis, η εταιρεία πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου Βενετίας, εξέτασε διάφορες προτάσεις πριν από τη διεξαγωγή της πιλοτικής εγκατάστασης και της τελικής επιλογής του ασύρματου συστήματος πλέγματος, για την παροχή του ευρυζωνικού δικτύου. Το σύστημα, που τελικά επιλέχθηκε, παρέχεται από την εταιρεία Tropos, η οποία εξαγοράστηκε από την ΑΒΒ το 2011 και αποτελεί σήμερα τμήμα των εκτεταμένων προσφερόμενων λύσεων της ΑΒΒ στον τομέα της επικοινωνίας.

Η Wi-Fi λύση, που σχεδιάστηκε για τη Βενετία, περιλαμβάνει ασύρματους κόμβους τόσο για τη σταθερή όσο και για την κινητή τηλεφωνία, προκειμένου να λειτουργήσει ένα ευρυζωνικό δίκτυο, που μπορεί να χειριστεί πάνω από 200 Gbytes δεδομένων και 40.000 χρήστες. Είναι εξοπλισμένο με 200 ασύρματα routers πλέγματος, τοποθετημένα διακριτικά σε διάφορα σημεία, ώστε δένουν με τους ιστορικούς χώρους της πόλης.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών, που διαφοροποιούν αυτή τη λύση από αυτές των ανταγωνιστών, είναι η ικανότητά της να αλλάζει αυτόματα ανάμεσα σε δύο συχνότητες (2,4 και 5 GHz), ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ισχύς του σήματος και η συνεχής συνδεσιμότητα, ακόμη και σε στενά και δαιδαλώδη δρομάκια, όπου δεν υπάρχει οπτική επαφή.

Επίσης χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση routers επάνω στα μέσα των θαλάσσιων συγκοινωνιών, ώστε να παρέχεται αξιόπιστη και αδιάλειπτη περιαγωγή για τους χρήστες που κινούνται στο Μεγάλο Κανάλι και στις άλλες πλωτές οδούς της πόλης.

Ένας τρίτος παράγοντας διαφοροποίησης της λύσης είναι η επεκτασιμότητα και η ευκολία εγκατάστασης. Η διαδικασία παράδοσης και εγκατάστασης ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις μήνες και το έργο έχει ήδη επεκταθεί σε νέες περιοχές της πόλης.

Το σχέδιο για τη Wi-Fi κάλυψη της Βενετίας αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Free ItaliaWifi», που ξεκίνησαν το 2010 η Επαρχία της Ρώμης, η Περιφέρεια της Σαρδηνίας, και ο Δήμος της Βενετίας, περιοχές που η καθεμία τους είχε ήδη τα δικά της δημόσια Wi-Fi δίκτυα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο δωρεάν ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει προς το παρόν 41 δίκτυα, 2.130 Wi-Fi hotspots και 427.000 μέλη.

Η ΑΒΒ είναι ο ηγέτης της αγοράς στον τομέα των ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων, που παρέχουν αξιόπιστα, ασφαλή και επεκτάσιμα ασύρματα IP δίκτυα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα ορυχεία, τα έξυπνα δίκτυα και οι έξυπνες πόλεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ