ABB ja Northvolt kumppaneiksi Euroopan suurimpaan akkutehtaaseen

2017-09-28 - ABB ja Northvolt ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen laajasta toimitus- ja teknologiakumppanuudesta. Sopimukseen sisältyy tuotteita ja palveluita Northvoltin huippuluokan litiumioniakkutehtaaseen sekä tiivistä yhteistyötä akkuratkaisujen kehittämisessä ja tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa. ABB Technology Ventures (ATV) tukee projektin alkuvaihetta varhaisessa vaiheessa tehtävällä investoinnilla.

Northvolt aikoo rakentaa Euroopan suurimman ja kehittyneimmän litiumioniakkutehtaan Ruotsiin. Tehdas tulee toimittamaan laadukkaita akkuratkaisuja muun muassa autoteollisuuteen Euroopassa. Tässä sitä tukee ABB:n asiantuntemus teollisuusautomaatiosta, jossa robotiikka, kone- ja tehdasautomaatio, sähköistysratkaisut ja ABB:n eri aloja yhdistävä digitaalinen ABB AbilityTM -palvelukokonaisuus muodostavat yhden kokonaisratkaisun. Tehtaan tuotannon odotetaan käynnistyvän vuonna 2020. Vuoteen 2019 mennessä valmistuvan esittelylinjan avulla Northvolt voi jatkuvasti optimoida tuotteitaan ja prosessejaan.

”Olemme innoissamme siitä, että voimme tukea Northvoltin projektia, jossa rakennetaan tulevaisuuden akkutehdas yhteen kotimaahamme”, kertoo ABB-yhtymän pääjohtaja Ulrich Spiesshofer. ”Tämä ainutlaatuinen tehdas olisi todellinen malliesimerkki ABB:n johtajuudesta teollisuusautomaatiossa ja älykkäässä sähköistämisessä. Se myös auttaisi vastaamaan yhä kasvavaan kysyntään älykkäämmistä ja ympäristöystävällisemmistä sähkönvarastointiratkaisuista.”

Energiajärjestelmän murros on edistänyt uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä ja vähentänyt riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Sähköistäminen ja sähkönvarastointi ovat avainasemassa hiilineutraalin yhteiskunnan luomisessa. Pelkästään siirtyminen sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin kasvattaa akkujen tarvetta suunnattomasti. Myös kyky varastoida energiaa on ratkaisevan tärkeää, jotta maailman energiantuotanto ja -jakelu voidaan vapauttaa fossiilisten polttoaineiden käytöstä vaiheittain.

”Maailma muuttuu nopeasti. Haluamme mahdollistaa muutosta rakentamalla Euroopan suurimman, alan huippua edustavan litiumioniakkutehtaan ja valmistamalla maailman ympäristöystävällisimpiä akkuja. ABB on sähköistämisen kärjessä, ja olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme sen strategiseksi kumppaniksi, avaintoimittajaksi ja sijoittajaksi”, sanoo Northvoltin toimitusjohtaja Peter Carlsson.

ABB aikoo toimittaa muun muassa täysin integroidun robotiikka-, automaatio- ja sähköistysratkaisun, joka sisältää ABB:n johtavan ABB AbilityTM System 800xA -ohjausjärjestelmän, sekä edistyneitä digitaalisia ratkaisuja, kuten ABB AbilityTM Manufacturing Operations Management -ratkaisun. Akkutehtaasta tulee näin todellinen Teollisuus 4.0 -malliesimerkki.

Kumppanit ovat sopineet teknologiayhteistyöstä, jolla edistetään akkutekniikan innovaatioita esimerkiksi tuotantoalustoissa, kennojen ja moduulien suunnittelussa sekä akkujen suorituskyvyssä. Yritykset aikovat tehdä tiivistä yhteistyötä akkuratkaisujen kehittämisessä kiinteille ja liikkuville sovelluksille sekä mahdollisesti akkujen hankinnassa.

”Näemme kumppanuuden Northvoltin kanssa suurena mahdollisuutena kehittää ympäristöystävällisiä ratkaisuja energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialoille. Tämä on sekä meille että asiakkaillemme todellinen virstanpylväs pyrkimyksessämme luoda yhteiskunta, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita, erityisesti täällä Ruotsissa”, kertoo Ruotsin ABB:n toimitusjohtaja Johan Söderström.

HakuYHTEYDENOTTO

LINKKI ALKUPERÄISEEN ENGLANNINKIELISEEN LEHDISTÖTIEDOTTEESEEN