Klassisk 2v-lejlighed renoveret med ABB-free@home

2017-12-19 - Fra sofaen kan Kenni Valla styre lyd, lys og kaffebrygning med ABB-free@home i den nyrenoverede andelslejlighed. Han er gået efter komfort samlet i én løsning, som er nem at håndtere, programmere og installere.

Kenni Vallas andelslejlighed fremstår lys og smuk med moderne møbler, pudsede vægge og hvide karme. Kun afbrudt af en rå murstensvæg og en gammel københavner-belysningslampe, som skaber kontrast og stemning i det kvalitetsbevidste hjem.

Da han overtog andelslejligheden, trængte den til en kærlig hånd. Der var gult alle vegne. På væggene hang der savsmuldstapet, og den gamle installation var med stofledninger. Derfor besluttede han sig for at gennemrenovere den 57 kvadratmeter store lejlighed, som ligger i en andelsforening i Ballerup og er bygget i 1947.
- Lejligheden skulle under alle omstændigheder have nye elinstallationer. Jeg havde på forhånd besluttet, at uanset hvilken løsning jeg ville have, så skulle alle ledninger fræses ind og gemmes i væggen. Samtidig ville jeg have rigtig mange stikkontakter. Konceptet er, at ingen forlængerledning skal inden for min dør, siger Kenni Valla og fortsætter:
- Samtidig ville jeg have ABB’s Impressivo-installationsprodukter, da det giver mange muligheder i design og funktionalitet, fx tv og interne tilslutninger samt USB-stikkontakter. Og så ville jeg gerne have Philips Hue ind over systemet. Selvom jeg sætter komfort højt, skulle systemet både være til at betale og kunne overtages af andre, hvis lejligheden skulle sælges.

Sindssygt nemt at programmere
- Med ABB-free@home er der kun én app, og alle funktionerne er samlet i en widget, så fingrene bare skal glide henover mobilens eller iPad’ens skærm. Det fede er, at det bare er klar med det samme. Og så er det sindssygt nemt at programmere, fortæller Kenni Valla.
- Systemet er ikke kun for nørder. Alle kan finde ud af det, fordi det er så intuitivt, siger Kenni Valla.

SONOS, scenarier og Philips
Kenni Valla har programmeret en velkommen-hjem scene, som han aktiverer med sin mobil, ligesom han ved et enkelt klik kan slukke for alt. Han har også valgt lysscenarier til både hygge og party. Den seneste tilføjelse er SONOS-højttalerne, der også er fuldt integreret i systemet.
- Kombinationen af Philips Hue og SONOS er genial, siger Kenni.
- Når jeg trykker på party-knappen, skifter lyset farve, og musikken starter. Det er megafedt, tilføjer Kenni.

Programmeret tisselys til mørkeræd søn
Ved højre side af Kenni Vallas dobbeltseng er der en helt bestemt knap, der har stor betydning. Det er nemlig til den 6-årige søn Elias, som blot ved at trykke på knappen får en helt særlig dæmpet belysning ud til toilettet gennem stue og gang.
Tisselyset, som far og søn kalder det, forbliver så længe, Elias er mørkeræd. For så kan Elias stå op om natten, uden at far vågner. Når Elias bliver ældre og ikke længere er bange for at stå op i mørke, sletter Kenni bare funktionen.
- Jeg har også programmeret et særligt wake-up-lys, der stiger gradvist. Så efter 30 minutter ligger man simpelthen i sådan et lyshav, at man er nødt til at stå op. Så er det bare at sætte kaffemaskinen i gang med sin mobil eller iPad. Man skal dog huske at sætte en kop under om aftenen, griner Kenni.

Snart får han også varmestyring, da ABB-systemet også tilbyder radiatortermostater til traditionelle radiatorer af ældre dato.

Hightech i gammel lejlighed med sjæl
ABB-free@home bliver styret af en kontrolenhed, som også bliver kaldt hjernen. Den er gemt i gangens garderobeskab, hvor der stadig er rigelig plads til overtøj. Hvis nabolejligheden bliver ledig, vil Kenni lægge de to lejligheder sammen. Derfor har han valgt en hjerne med stor kapacitet. Så behøver han ikke at starte forfra og kan koble den nye lejlighed til det eksisterende system, så det bliver billigere.
- Montagetiden ved ABB-free@home og ABB-Impressivo installationsprodukter er mindre end ved almindelige elinstallationer. Her sparer man mellem 50 og 60 pct. Stikkontakterne er nemme at installere. De er også billigere og pænere end de traditionelle. Normalt tager monteringen otte timer i en lejlighed. Her kunne det klares på under fire timer, fortæller Kenni Valla.
ABB-free@home har kostet ca. 20.000 kr. plus montage i Kennis lejlighed. Det svarer til ca. 10 pct. af andelslejlighedens renoveringsomkostninger, men det forøger samtidig andelens værdi og ikke mindst komfort. I andelsforeningen vil elinstallationer som ABB-free@home blive nedskrevet over en 15-års periode.
- Folk vil formentlig også foretrække en intelligent lejlighed, understreger Kenni.
I dag bliver andelsboligforeningens nyrenoverede lejligheder solgt på en til to dage. Med de andre går der en til to måneder.
Komforten giver også energibesparelser og minimerer brandrisiko, for med ABB-free@home bliver standbyfunktioner slukket, når man går hjemmefra.
- ABB-free@home giver rigtig god mening, når man laver en total renovering af en ældre lejlighed, slutter Kenni Valla.

SøgKONTAKT OS