АББ печели мега сделка на стойност $640 милиона за осигуряване на връзка за пренос на електроенергия на дълги разстояния в Индия

Цюрих, Швейцария, 10 януари 2017 г. Нова преносна връзка с дължина 1 800 км ще може да доставя електричество на над 80 милиона души
АББ сключи партньорство с оператора на националната електроразпределителна мрежа на Индия Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) в мега проект на стойност над 640 милиона щатски долара за предоставяне на преносна връзка, която ще разполага с капацитет да доставя надеждно електричество на над 80 млн. души. 800-киловолтовата постоянно токова система свръхвисоко напрежение (UHVDC) Raigarh-Pugalur ще свързва Райгарх в Централна Индия с Пугалур в южния щат Тамил Наду.

Преносната връзка с дължина 1 830 километра ще бъде сред най-дългите в света. С капацитет от 6 000 мегавата – еквивалентно на над шест големи електроцентрали – връзката ще бъде достатъчна да посрещне нуждите от електричество на над 80 милиона души в Индия. Двупосочната връзка ще интегрира термална и вятърна енергия за пренос на електроенергия към центрове с висока консумация, намиращи се на хиляди километри един от друг, поддържайки нуждите от електричество на юг, когато силата на вятъра е слаба, и пренасяйки чиста енергия на север, когато е налице извънредно количество вятърна енергия.

“За АББ е чест да си партнира с POWERGRID в този смарт проект за пренос на електроенергия на дълги разстояния”, заяви изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. “Осигуряването на надеждно електричество на центровете за търсене на енергия на Индия е главен приоритет за индийското правителство с цел да се продължи впечатляващия растеж на страната. АББ е със сериозен ангажимент към Индия вече над един век и с тази нова връзка за пренос на електроенергия на дълги разстояния ние ще внесем предимствата от Енергийната революция в страната, продължавайки да градим върху силния си местен производствен отпечатък. С нашата свръхмодерна UHVDC технология ние правим възможно балансирането на възобновяеми и конвенционални източници на електроенергия в доставката на големи разстояния по умен и надежден начин.”

АББ е световен пазарен лидер и предпочитан партньор за по-силните, по-умните и по-зелените електрически мрежи в света, тъй като подпомага електроразпределителните дружества и мрежови оператори да се възползват от Енергийната и Четвъртата индустриална революции. Дивизия „Енергийни мрежи” на АББ, която ще реализира този голям проект, е номер едно в света в този сектор.

“Като част от нашата стратегия „Следващо ниво”, ние сме посветени на предоставянето на високо усъвършенствани технологии като HVDC за интегриране на ВЕИ, както и надеждното и ефективно осъществяване на пренос на електроенергия, осигурявайки жизненоважния достъп до електричеството и реализирайки истинска промяна в живота на хората към по-добро”, сподели Клаудио Фачин, президент на дивизия „Енергийни мрежи” на АББ. „За изпълнението на този престижен проект ние ще се възползваме от нашата обширна производствена и инженерна база в Индия и доказалото се партньорство с нашия консорциумен партньор BHEL”.

АББ разполага с впечатляващ опит в областта на HVDC в Индия, където компанията представи тази технология преди повече от 25 години с проекта Vindhyachal през 1989 г. Raigarh-Pugalur е шестият пореден HVDC проект на АББ в Индия и вторият монтаж на UHVDC след връзката с множество терминали North-East Agra, която вече е частично под напрежение и е в последния си довършителен етап. Проектът до ключ обваща проектиране, инженеринг, доставка, монтаж и пускане в експлоатация, а основното оборудване, което ще се достави, включва цялостните UHVDC станции, в това число трансформатори, конверторни клапани, охладителни системи, както и технологии за управление и защита.

Преносът на постоянен ток свръхвисоко напрежение (UHVDC) е разработка на HVDC технологията, представена за първи път от АББ преди над 60 години. Досега на АББ са били възложени около 110 HVDC проекта, което представлява обща инсталирана мощност от над 120 000 MW или около половината от инсталираните мощности в световен мащаб.

Преносните връзки HVDC подпомагат опазването на земята, тъй като заемат само една трета от пространството в сравнение с тяхната алтернатива. В този случай това възлиза на приблизително 244 кв. км спестено пространство – около една трета от територията на Бангалор или целия град Куала Лумпур. Мега проектът ще включва и технологии, специално подбрани за минимизиране на отпечатъка на преносните станции върху околната среда.

Общата стойност на проекта възлиза на над 840 млн. щатски долара и балансът ще бъде изпълнен от консорциумния партньор на АББ BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited), водеща индийска компания в публичния сектор. Поръчката бе официално вписана в четвъртото тримесечие на 2016.

Мега проектът се очаква да бъде завършен през 2019 година.

Повече информация:

За контакти: Връзки с медиите, media.relations@ch.abb.com, +41 43 317 65 68

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижване, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 135 служители.