АББ печели поръчка за най-големия проект за електрически автобуси на Норвегия

2018-03-04 - АББ ще осигури бързи зарядни устройства за уникална програма за електрически автобуси от два производителя, като по този начин ще подпомогне освобождаването на обществения транспорт в Трондхайм от изкопаеми горива през 2019 г.

Град Трондхайм, бившата викингска столица на Норвегия, по-известна днес като технологичната столица на страната, поема сериозен ангажимент към масовия електрически транспорт. Местните власти са се споразумяли да въведат в експлоатация 35 изцяло електрически автобуса, 25 от Volvo и 10 от Heuliez, които ще се движат по четири маршрута, превръщайки се в най-големия електрически автобусен парк в страната.

И двата модела автобуси ще се зареждат от осем зарядни устройства за тежкотоварни автомобили на АББ в един от първите проекти в света, в който изцяло електрически автобуси на различни производители ще използват една и съща зарядна инфраструктура. Автобусите ще се управляват от компанията Tide Buss в Трондхайм, от името Съвета на окръг Trøndelag.

"Работата с АББ ни дава възможност да реализираме висококачествено и надеждно решение, което позволява на операторите от различни мрежи да работят едновременно и да споделят инфраструктурата," заяви Пер Олав Хопсо, директор на транспортната комисия на Съвета на окръг Trøndelag. "Това не само осигурява добри икономии от мащаба и възвращаемост на инвестицията, но и продължава да поддържа нашия насочен към бъдещето подход в доставянето на първокласна модерна инфраструктура за нашия регион. С помощта на иновативни компании като АББ, общественият транспорт в Трондхайм скоро ще бъде без изкопаеми горива.”

Зарядните устройства HVC 450P на АББ, които ще се използват, могат да презаредят една батерия за три до шест минути и всяко от тях може да предоставя изходна мощност от 450 kW DC. Зарядните устройства използват стандарта OppCharge посредством надземен пантограф, свързващ зарядното устройство с проводимите релси на покрива на автобуса. Зарядните устройства ще бъдат монтирани в крайните точки на четири автобусни маршрута, всеки от които с дължина между 12 и 15 километра, включително някои отдалечени локации. Автобусите ще се презареждат в края на маршрутите през времето за престой. По време на демонстрация на технологията в Обединеното кралство миналия септември, АББ показа как работи OppCharge зарядно устройство с изцяло електрически автобус на Volvo като тези, които ще се използват в Трондхайм.

"Това е отличен пример за това как ангажиментът на АББ да разработва базирани на стандарти технологии означава, че нашите продукти могат да подпомагат широкомащабни проекти с множество доставчици,” заяви Тарак Мехта, президент на дивизия „Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане”. „Горди сме да работим с Tide Buss, за да предоставим една по-силна инфраструктура за електрически превозни средства за бъдещето на Трондхайм. Като цяло сме свидетели на огромно търсене за нашите водещи на пазара решения за зареждане на електромобили."

Зарядните устройства, които са част от портфолиото от свързани решения ABB Ability™, ще дадат възможност на операторите да следят и конфигурират дистанционно точките на зареждане, както и проактивно да поддържат оборудването с цел гарантиране на максимално време на непрекъсната работа.

Зарядните устройства HVC 450P ще бъдат доставени през февруари 2019 г., като се планира да бъдат пуснати в експлоатация през август същата година.

Споразумението в Трондхайм е продължение на ангажимента на АББ да развива устойчивата електрическа мобилност. Компанията демонстрира своите бързи зарядни устройства като ги монтира в Давос, Швейцария – точно навреме, за да могат да се използват по време на Световния икономически форум през януари. АББ се обедини и с Формула Е, първите изцяло електрически международни серии моторни спортове на Международната автомобилна федерация FIA, като част от непрекъснатия си стремеж да популяризира електрическите превозни средства, използващи чиста енергия.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители. www.abb.com

SearchCONTACT US