Vuosaaren sähköasemalle ABB:n suojaus- ja ohjausjärjestelmät

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2017.

ABB uusii suojareleet ja niihin liittyvän automaation yhdeksi Helsingin suurimmista sähköasemista. Projekti valmistuu 2018 loppuun mennessä. Sopimus koskee Vuosaaren sähköaseman suur- ja keskijännitekojeistojen suojaus- ja ohjausjärjestelmän modernisointia. Sähköasema palvelee noin 40 000 asukkaan Vuosaaren lisäksi myös sen lähikaupunginosia.

”Vuosaaren kytkinlaitoksesta lähtee ilmajohtoina ja maakaapeleina yhteensä kaksitoista 110 kV:n suurjänniteyhteyttä muuntajille ja eri puolille kaupunkia”, taustoittaa projektipäällikkö Hannu-Pekka Hellman Helen Sähköverkko Oy:stä.

”Uusi järjestelmä tuottaa automaattisesti tarkempia tietoja kuin aiemmin. Esimerkiksi vikatilanteissa järjestelmä tunnistaa minkä tyyppinen vika on ja pystyy aiempaa tarkemmin paikantamaan sen”, havainnollistaa ABB:n myyntipäällikkö Jukka Ruusila.

Vuosaareen toimitetaan 61850-standardin mukaisia Relion®-tuoteperheen suojareleitä sekä MicroSCADA Pro -ohjausjärjestelmä. Helen Sähköverkko järjesti projektista EU:n hankintalain mukaisen kilpailutuksen, jossa ABB:n voittava tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin.