Koti kätevillä säätöominaisuuksilla

Hannu-Pekka ”HP” Parviainen on tottunut Duudsoneissa venymään inhimillisille äärirajoille monissa extreme-tempuissa. Kotona sen sijaan voi ottaa sitä rennommin, mitä fiksummin toiminnot on suunniteltu.

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2016.Kun paritalokotia Seinäjoen asunto­messuille Pruukinrantaan suunniteltiin, Parviainen halusi taloon uutta ja nykyaikaista tekniikkaa. Paritalo­naapuri osasi sähköalan ammattilaisena suositella sopivaa järjestelmää ystävälleen. Parviainen päätyi ABB:n free@home-kodinohjausjärjestelmään erityisesti sen helppokäyttöisyyden vuoksi.

”En ole ollenkaan tekninen ihminen, mutta jopa minä osaan käyttää tätä järjestelmää. Sähköt pakastinta ja jääkaappia lukuun ottamatta saadaan kerralla pois päältä nappia painamalla. Ja lämmitystä pystyy säätelemään huonekohtaisesti samalla laitteella.”

Ohjaus käy kätevästi sekä kodin kiinteällä näytöllä että tablettitietokoneella tai älypuhelimella.

”Minulle on tärkeää pystyä ohjaamaan kodin toimintoja vaivattomasti. Koska järjestelmä toimii netin yli, voin myös kotoa poissa ollessani seurata, mitä talossa tapahtuu.”

Helppo ohjelmoida itse
Erilaisia tilanteita on valittavissa useita. Talon sisä- ja ulkovalaistuksen voi ohjelmoida esimerkiksi elokuvan katseluun, aamutoimiin, ruokailuhetkeen, kokkaukseen ja bileisiin sopivaksi. Kun halutut asetukset on määritelty ohjelmaan, käy valaistuksen muuttaminen yhdellä painalluksella. Tilanteita pystyy muokkaamaan helposti ”pyyhkäisemällä” kosketusnäytöltä uudet valinnat käyttöön.

”Parasta järjestelmässä on se, että tilanteet on helppo muuttaa ja ohjelmoida uudelleen: ohjelma auki ja parilla sormenhipaisulla uudet asetukset ovat voimassa.”

Laiskan miehen lisä
Parviaisen kodinohjausjärjestelmä ohjaa asunnon valaistusta ja lämmitystä. Järjestelmään on liitetty myös ovipuhelin, jossa on kamera.

”Hauska laiskan miehen lisä on, että yläkerran näytöltä pystyn päästämään kaverit ulko-ovesta sisälle. Lisäksi koko järjestelmä toimii ääniohjauksella. On kätevää, kun vaikka sohvalla istuessa voin puhumalla himmentää valot.”

Teksti Outi Rantala, Kuvat Pilvi Sormunen

Duudsoneiden HP Parviainen on tyytyväinen valintaansa. Esimerkiksi kodin valojen säätäminen onnistuu tabletin avulla.

Haku