Az ABB értékesíti a kábel üzletágát az NKT Cables-nek

2016-09-22 - Svájc, Zürich, 2016. szeptember 21.
  • A portfolió megerősítésének köszönhetően meghatározó piaci szereplő alakul ki a kábelgyártásban
  • Az ABB és az NKT Cables hosszú távú stratégiai partnerségi megállapodást ír alá
  • Az értékesített üzletág teljes piaci értéke 836 millió euró (934 millió USD)
  • Az üzletág értékesítése azt bizonyítja, hogy az ABB elkötelezett a portfóliója optimalizálása mellett

Az NKT Cables megvásárolja az ABB globális nagyfeszültségű kábelrendszereket gyártó üzletágát, amelynek teljes piaci értéke 836 millió euró (943 millió USD). A nagyfeszültségű kábelek kulcsfontosságú alkotóelemei a fenntartható energetikai hálózatoknak, és kiterjedten alkalmazzák őket a nagy volumenű elektromos áram nagy távolságra történő szállításában is. Az üzletág az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozik, amelynél jelenleg stratégiai felülvizsgálatot hajtanak végre.

Az NKT Cables erőátviteli kábeleket tervez, gyárt és szállít kis-, közép- és nagyfeszültségű megoldásokhoz, főként a váltakozó áramú szegmensben. A 3200 alkalmazottat foglalkoztató NKT Cables-nek jelentős gyárai vannak Európában és Kínában, értékesítési irodái pedig világszerte megtalálhatók. A cég árbevétele 2015-ben 1,2 milliárd euró volt.

A tranzakció nyomán két erős, a közös skandináv örökségségben gyökerező kábelportfóliót egyesítünk. Az NKT Cables tulajdonába kerülő egyesített portfólió a megnövekedett méreténél fogva még versenyképesebb lesz, a hosszú távú stratégiai partnerségnek köszönhetően pedig továbbra is garantált az ellátásunk ezekből a termékekből” –mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „A speciális piaci igényekre szakosodott kábelrendszer üzletágunk ötvözése az NKT Cables erősségeivel jól bizonyítja elkötelezettségünket a Next Level stratégiánk kulcsfontosságú alkotóeleme, az aktív portfóliókezelés mellett.”

Az ABB nagyfeszültségű kábeltechnológiája, gyártása és szervizszolgáltatásainak piaci jelenléte jól kiegészíti az NKT Cables tevékenységi körét, az üzleti tevékenységek ötvözése pedig jól szolgálja a két fél azon közös törekvését, hogy kiszolgálják a távolsági erőátviteli kábelrendszerek iránt mutatkozó növekvő keresletet. Az együttes működési méret és a két cég piaci részesedése várhatóan a globális vevők még jobb kiszolgálását eredményezi majd.

“Az ABB nagyfeszültségű kábel üzletága jelentősen megerősíti a portfóliónkat, és segítségével a gyártási tevékenységünk világszínvonalúvá válik. A technológiában, a szakmai tudásban és a kiválóan képzett munkaerőben rejlő lehetőségek kiaknázásával további üzleti növekedést fogunk elérni” – mondta Michael Hedegaard Lyng, az NKT Cables elnök- vezérigazgatója. „Örömmel tekintünk a hosszú távú partnerségünk megerősítése elé, amelynek a keretében a jövőben közös projekteken dolgozunk majd világszerte.”

Az ABB kábelrendszerek üzletága tervezést, gyártást, szállítást, szerelést, üzembe helyezést és szervizt magába foglaló kulcsrakész megoldásokat kínál az ügyfeleinek. A 2015-ben 524 millió USD árbevételt elérő üzletág megközelítően 900 főt alkalmaz. A svédországi Karlkronában korszerű gyártó és K+F létesítményekkel rendelkezik, amelyek nagyfeszültségű tenger alatti és földkábelekre szakosodtak. A tranzakció nyomán átadásra kerülő eszközök körébe tartozik az a csúcstechnológiai szintet képviselő kábelfektető hajó is, amely jelenleg építés alatt áll. Évszázados tapasztalatára támaszkodva a kiterjedt szerviztevékenységgel rendelkezik, és sok száz DC és AC összekötő vezetéket helyezett üzembe világszerte.

A stratégiai partnerség keretében az ABB és az NKT Cables együttműködik majd jövőbeni projektek kivitelezésében, és a két fél arra törekszik majd, hogy kiaknázza a tengeralatti összekötővezetékek és az egyenáramú erőátviteli összeköttetések terén mutatkozó piaci lehetőségeket” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójának vezetője. „A jelen tranzakciónak köszönhetően a divíziónk portfóliója egyszerűbbé és még piacorientáltabbá válik.”

A tranzakció – a szükséges engedélyeztetési eljárások és az ügylet lezárására vonatkozó feltételek teljesülése függvényében – előreláthatólag 2017 első negyedévében zárul le. A tranzakció során a Goldman Sachs volt az ABB kizárólagos pénzügyi tanácsadója, míg a jogi tanácsadást a Freshfields Bruckhaus Deringer látta el.

Az ABB a Next Level stratégia végrehajtásáról, valamint az Energetikai Hálózatok divíziónál zajló stratégiai portfólió felülvizsgálat eredményeiről a 2016. október 4-én én tartandó „Tőkepiaci nap” („Capital Markets Day”) rendezvényen fog beszámolni.

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató, ipari, szállítmányozási és infrastruktúra-kezelő ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 135.000 alkalmazottat foglalkoztat.

Előretekintő információkra vonatkozó nyilatkozat:
A jelen sajtóközlemény előretekintő, jövőre vonatkozó információkat, kijelentéseket, valamint a vállalat jövőbeni kilátásaira vonatkozó megállapításokat tartalmaz. Az itt szereplő állítások a cégnek azokat jelenlegi elvárásait, becsléseit, előrejelzéseit tükrözik, amelyek kihatással lehetnek a jövőbeni teljesítményünkre. Ezeket az elvárásokat, becsléseket, előrejelzéseket azok a kijelentések és állítások tartalmazzák, amelyek megfogalmazására olyan szavak szolgáltak, mint pl. „arra számít”, „úgy véli”, „úgy becsüli”, „célok”, „tervek”, „kilátás”, stb. Látni kell azonban, hogy számos olyan kockázat és bizonytalansági tényező van, amelyek nem állnak az ellenőrzésünk alatt. Ezen tényezők nyomán a tényleges eredményeink lényegesen eltérhetnek a jelen sajtóközleményben foglalt előretekintő információkban és kijelentésekben megfogalmazottaktól. Ezek a tényezők jelentősen korlátozhatják a vállalat azon képességét, hogy a megfogalmazott céljait, vagy e célok némelyikét valóra válthassa.

Ezek a tényezők – a teljesség igénye nélkül –, a következők: a bizonytalan globális gazdasági és politikai viszonyok, a törvényi és egyéb előírásoknak való megfelelést biztosító lépések költségei, a vállalat azon képessége, hogy lépést tartson a versenytársaival, illetve a technológiai fejlődéssel, új termékeink és szolgáltatásaink piaci elfogadottsága, a kormányzati rendeletek módosításai, valutaárfolyamok változása, továbbá olyan egyéb tényezők, amelyekre az ABB Ltd. az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek (US Securities and Exchange Commission) címzett beadványiban rendszeresen felhívja a figyelmet (pl. a 20-F jelű nyomtatványon benyújtott éves jelentések esetén). Bár az ABB Ltd. bízik benne, hogy előretekintő, jövőre vonatkozó kijelentésekben megfogalmazott elvárások reális feltételezéseken alapulnak, ennek ellenére ezen elvárások biztos teljesülését nem szavatolhatja.

További információk:
Media Relations
Saswato Das,
Antonio Ligi, Domenico Truncellito, Sandra Wiesner
Tel: +41 43 317 65 68
media.relations@ch.abb.com
ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland


KeresésKAPCSOLAT