Προστατεύοντας τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων ζωγραφικής του κόσμου

2014-04-03 - Το μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας χρησιμοποιεί τεχνολογίες ενεργειακής αποδοτικότητας της ΑΒΒ, για να εξασφαλίσει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τα έργα τέχνης και τους επισκέπτες του.
Θα χρειαζόταν κανείς παραπάνω από έναν ολόκληρο χρόνο, προκειμένου να δει το σύνολο των 3.000.000 έργων τέχνης που φιλοξενεί το Μουσείο Ερμιτάζ, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Το μουσείο ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764 και περιλαμβάνει 365 αίθουσες σε 26 εκθεσιακούς χώρους, των οποίων η μπαρόκ διακόσμηση θεωρείται επίσης εθνικός θησαυρός.

Το κολοσσιαίων διαστάσεων επιβλητικό κτίριο των Χειμερινών Ανακτόρων χτίστηκε μεταξύ των ετών 1754-1762 κατά παραγγελία της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Πετρόβνα, κόρης του Ρώσου αυτοκράτορα Πέτρου Α’.Ο ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας, της ποιότητας του αέρα και της υγρασίας σε αυτά τα ηλικίας 250 ετών κτίρια είναι πολύ σημαντικός για την προστασία των αριστουργημάτων τέχνης, καθώς επίσης και των πολυτελών μπαρόκ εσωτερικών χώρων. Δεδομένου ότι ένα πολύ μικρό μέρος της πλήρους συλλογής του Ερμιτάζ είναι προσβάσιμο στο κοινό κάθε φορά, είναι ταυτόχρονα σημαντικός και ο έλεγχος πολλών χώρων που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί.

Το 2012, στο μουσείο Ερμιτάζ ξεκίνησε ένα σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού διαφόρων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και τον Χειμερινών Ανακτόρων που είχαν χτιστεί για τους Ρώσους μονάρχες. Το Ερμιτάζ επέλεξε κινητήρες και ρυθμιστές στροφών ΑΒΒ, στο πλαίσιο των λύσεων που υιοθέτησε για την κλιματιστική και ενεργειακή του διαχείριση.

Τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού περιλαμβάνουν πολλές συσκευές που λειτουργούν με κινητήρες, όπως οι ανεμιστήρες. Οι ρυθμιστές στροφών βοηθούν τους κινητήρες στην αύξηση ή τη μείωση της ποσότητας της ενέργειας που λαμβάνουν, ώστε να συντονίζουν την ταχύτητά τους σύμφωνα με τον φόρτο εργασίας που απαιτείται. Εκτός από την παροχή της σωστής ποσότητας εξαερισμού, οι ρυθμιστές στροφών μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα περίπου κατά 30%, με το να εμποδίζουν τους κινητήρες να παράγουν μεγαλύτερο έργο από ό, τι είναι απαραίτητο.

Το Ερμιτάζ ήθελε επίσης ένα σύστημα που θα μπορούσε να λειτουργήσει γρήγορα και να ενσωματωθεί εύκολα στα ήδη υπάρχοντα συστήματα κτιριακού αυτοματισμού. Οι ρυθμιστές στροφών ACS880 της ΑΒΒ μπορούν να προγραμματιστούν εύκολα μέσω μιας ενιαίας μονάδας η οποία ελέγχει αρκετούς επιμέρους ρυθμιστές, ώστε να εξασφαλιστούν οι σωστές παράμετροι διαχείρισης αέρα (ποιότητα αέρα, θερμοκρασία, κλπ.). Η μονάδα προγραμματίζεται μέσω ενός πίνακα λειτουργίας στα Ρωσικά και με απλό λογισμικό που επικοινωνεί μέσω μιας ενσωματωμένης θύρας USB. Αυτό εξασφαλίζει ένα εύχρηστο interface και επιτρέπει στο προσωπικό του Hermitage να ρυθμίζει γρήγορα και με ακρίβεια και να θέτει σε λειτουργία το σύστημα.

Οι ρυθμιστές στροφών της ΑΒΒ διαθέτουν εργαλεία ανάλυσης ενεργειακής αποδοτικότητας και βελτίωσης, δίνοντας τη δυνατότητα ώστε να υπάρχουν στο Ερμιτάζ οι σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες, χωρίς να δαπανάται ενέργεια άσκοπα. Με τον έλεγχο της ταχύτητας των κινητήρων με ρυθμιστές στροφών, παρά με μηχανικά φρένα, μειώνεται επίσης η φθορά τους με αποτέλεσμα έναν μεγαλύτερο κύκλο ζωής.

Στο Ερμιτάζ εγκαταστάθηκαν 31 ρυθμιστές στροφών ABB ACS800 και 15 μετατροπείς συχνότητας χαμηλής τάσης κατά τα πρώτα δύο στάδια του προγράμματος. Η ανάλυση της απόδοσης και μόνο αυτών των λίγων πιλοτικών εγκαταστάσεων αποκαλύπτει τη δυνατότητα εξοικονόμησης περισσότερων από 13.000 δολ. στο ετήσιο ενεργειακό κόστος και τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 78 τόνους.

Εκτός από το να προστατεύει τα έργα τέχνης και τα κτίρια του μουσείου Ερμιτάζ, το βελτιωμένο αυτό σύστημα βοηθά στη διατήρηση ενός άνετου περιβάλλοντος θερμοκρασίας και υγρασίας για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι τα ζεστά και υγρά καλοκαίρια και οι παγωμένοι χειμώνες που επικρατούν στην Αγία Πετρούπολη. Το ανακαινισμένο σύστημα κλιματισμού παράγει επίσης χαμηλότερους θορύβους, με αποτέλεσμα μια καλύτερη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Η ΑΒΒ (www.abb.com) είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού και προσφέρει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις βιομηχανίες τη δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοσή τους, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο Όμιλος ΑΒΒ δραστηριοποιείται σε περίπου 100 χώρες και απασχολεί σχεδόν 150.000 εργαζόμενους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ