Toppen i Umeå

Utsikten är magnifik från Umeås högsta hus. Det snart inflyttningsklara 15-våningshuset har utrustats med ABB:s färdigmonterade kombicentraler med smarta lösningar för snabb och enkel installation.

Peab bygger två höga bostadshus på 15 respektive tio våningar i det stadsnära området Sandåkern i Umeå. Totalt ska 700 lägenheter byggas och det är ett viktigt steg för att nå visionen om att Umeåregionen år 2020 ska vara världsledande för ett hållbart byggande i kallt klimat.

Känt varumärke
Det två höghusen består av 53 respektive 36 lägenheter och ansvaret för el- och medieinstallationerna har skötts av Strandbergs Elektriska i Umeå.

Vid upphandlingen av installationsmaterialet ställde Strandbergs El krav på att lägenhetscentralerna skulle vara av ett känt varumärke. Ett annat önskemål var att det skulle finns en ansvarig representant för leverantören på plats, ett krav som ABB kunde leva upp till.

Johan Lundmark har monterat många kombicentraler och sparat mycket tid tack vare fin design och smarta lösningar i centralernas uppbyggnad.


Nya kapslingsprogrammet
"Vi hade mycket diskussioner innan vi valde ABB, Avgörande var centralernas separata enheter för medier respektive ström", berättar Torleif Strandberg och får medhåll av installatören Christian Sandberg:
"Den största skillnaden jämfört med andra centraler är mediedelen", säger han.

Stig Mellström från ABB berättar att mediecentralen ingår i ABB:s nya kapslingsprogram för centrala lösningar för el och media och är anpassad för de flesta innehållsleverantörer.
"Den nya dvärgbrytaren S200s kännetecknas bland annat av ”Quick Connect”, det vill säga att kablarna inte behöver skruvas fast samt att de ansluts framifrån så att installatören lätt kan ansluta och se att alla kardeler är anslutna", berättar Stig Mellström.
"Med Quick Connect behöver man inte fundera på hur kablarna är fästa, och man slipper efterdra skruvar", tillägger Janne Strandberg.

Stig Mellström, ABB, och Torleif och Janne Strandberg på Strandbergs El beundrar utsikten från 15:e våningen i Umeås högsta hus.


För ABB:s del är höghusen i Umeå lite av en pilot.
"Det är ett av de första projekten i Sverige där vi jobbar med S200s i de här volymerna. Logistiken har varit mycket viktig. Elarbeten är det sista som görs vid ett bygge och då ska det gå fort. Strandbergs ville ha centraler att jobba med hela tiden så vi fick delleverera tio centraler till en början. Mitt jobb har varit att se till att det hela tiden funnits material", säger Stig Mellström

Torleif Strandberg tycker att det har flutit på bra och är särskilt nöjd med att medieutrymmet i centralerna är så bra planerat:
"Man ser inte fördelarna förrän man provat. Nu har vi gjort det och det funkar mycket bra. Vägguttag och brytare har också varit lätta att ansluta. Helhetsbilden är bra, med genomtänkta lösningar", säger han.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 2/2013

FAKTA

Strandbergs El grundades 1980 och drivs av bröderna Torleif, Janne och Håkan Strandberg. Företaget har åtta anställda och är specialiserat på entreprenadarbeten.

ABB har levererat färdigbyggda kombicentraler samt servicecentraler byggda av Centralmontage i Nyköping. Strömställare och vägguttag från ABB Busch-Jaeger.

Thorleif Strandberg på Strandbergs El och Stig Mellström, ABB, med en del av de av ABB levererade produkterna.

Sök