Robotter på studieplanen

2017-06-26 - Erhvervsakademiet Lillebælt har indgået et samarbejde med ABB om at undervise eleverne i RobotStudio. Målet er at gøre industrien i Danmark mere konkurrencedygtig i fremtiden.

I Danmark er der mangel på kompetencer inden for automation – både inden for programmering og løsningsforståelse. Det er den kontante udmelding fra parterne omkring bordet i et samarbejde mellem Erhvervsakademiet Lillebælt, ABB Robotics og produktionsvirksomheden Plum.

Derfor bliver de kommende automationsteknologer på Erhvervsakademiet Lillebælt undervist i ABB’s RobotStudio, hvor de blandt andet lærer at sammensætte en automatiseret produktionslinje og opstille den virtuelt i programmet.

- Nogle siger, at du kan lære at programmere en robot på to minutter. Men hvis du ikke forstår, hvordan robotten indgår i den samlede løsning, kan det være lige meget, understreger forretningsdirektør Steffen Enemark fra ABB Robotics.

- Ja, en robot er jo bare en maskine. Det er først, når du forstår at optimere hele processen i produktionen, at den er værdiskabende, supplerer indkøbs- og produktchef Trine Wenckheim fra Plum, der producerer produkter til håndhygiejne og førstehjælp.

Trine Wenckheim er uddannet maskiningeniør og har blandt andet arbejdet hos Universal Robots. I samarbejdet er hun bindeleddet til industrien, for de studerende deltager nemlig i en case, hvor de i RobotStudio skal optimere produktionen hos Plum med automation.

Resultaterne skal efterfølgende danne grundlag for, at Plum bliver yderligere automatiseret. Her er håbet, at en mulig integrator vil involvere nogle af de studerende i projektet.

Produktion til Danmark

Formålet med samarbejdet er, at automationsteknologerne efter endt uddannelse skal kunne styrke virksomhederne i industrien til at blive mere konkurrencedygtige. Det vil gøre virksomhederne i stand til at beholde eller trække produktionen hjem til Danmark.

- Det er væsentligt, at vores studerende forstår en produktion for at se, hvor det er lønsomt at indføre automation. Med den variantproduktion vi er gode til i Danmark, er det sjældent profitabelt at indføre automation i alle operationer. RobotStudio kan hjælpe med at finde det optimale mix af automation og manuelt arbejde, der kan gøre det økonomisk attraktivt at beholde produktionen i Danmark, forklarer videncenterchef Maria Windt Jul fra Erhvervsakademiet Lille bælt.

Kompetencerne bliver efterspurgt i markedet af integratorerne, og derfor ønsker partnerne i samarbejdet at bidrage med både procesforståelse og praksisnær undervisning til de studerende. Derfor arbejder de studerende i et læringsmiljø i samarbejdet med Plum, hvor der ikke er et givent facit – det skal de studerende selv finde ved at undersøge optimeringsmulighederne.

- Automation handler langt hen ad vejen om kreativitet. De dygtige ser løsningerne, sætter deres kreativitet i spil og gør noget andet, end man plejer, konkluderer Steffen Enemark.

SøgKONTAKT OS