АББ печели поръчка за трансформатори в подкрепа на устойчивата мобилност в Австрия

Бомбардие ще използват иновативните тягови трансформатори Effilight® на АББ за намаляване потреблението на енергия и разширяване на железопътната мрежа

АББ спечели поръчка от Бомбардие Транспортейшън за предоставяне на 42 тягови трансформатора за монтаж върху покрив Effilight®, за тяхната платформа за електрически мотриси (EMU) TALENT 3. Поръчката представлява първият световен търговски успех за официално представения наскоро трансформатор Effilight и е част от рамков договор за предоставяне на 600 тягови единици за 300 влака до края на 2024 г. Трансформаторите ще бъдат монтирани на 21 влака, които ще обслужват линии между селски и градски райони в регион Ворарлберг на Австрия, като освен това предоставят връзки и със съседните държави с цел осигуряване на допълнителен пътнически капацитет и намаляване на движението по пътищата. Тяговите трансформатори захранват с електроенергия на безопасни напрежения основни функции на влаковете като тяга, спирачки, осветление, отопление и вентилация, както и пътническа информация, сигнализиране и комуникация.

Урбанизацията и икономическото развитие стимулират нуждата от ефективна мобилност, тъй като все повече хора разчитат на системи за ежедневен, регионален и междуградски транспорт, които свързват градските центрове със заобикалящите ги покрайнини и районите отвъд тях.

Всеки австрийски гражданин пътува средно по 1 425 км годишно с влак, което нарежда страната на трето място по използване на железопътен транспорт след Япония и Швейцария. Страната има визия да транспортира 500 млн. пътника годишно и 150 млн. тона товари до 2020 г., по протежението на маршрути с дължина почти 5 000 км. Планираната добавка към железопътната мрежа ще подпомогне реализирането на тази визия.

Effilight е следващо поколение тягов трансформатор на АББ, който използва патентован високотехнологичен клетъчен дизайн, способен да намали изискваното количество нефт с до 70 % без да компрометира функционалността. Тези спестявания по отношение на обема нефт компенсират допълнителната мед, въведена с цел намаляване на загубите и подобряване на енергийната ефективност. За да посрещне повишените нужди от енергийна ефективност, АББ е оптимизирала дизайна за намаляване на загубите при товари от 25%, в сравнение с класическия трансформатор със същото тегло.

“Бомбардие и АББ имат богата история на ползотворно сътрудничество, а този пореден успех затвърждава нашите позиции на предпочитан доставчик и надежден технологичен партньор в дългосрочен план”, заяви Клаудио Фачин, президент на дивизия „Енергийни мрежи”. “Effilight представлява иновативна технология, която поддържа нашата стратегия да разработваме решения в подкрепа на устойчивата мобилност за милиони ежедневно пътуващи и ние се радваме да можем да внедрим своята първа търговска инсталация в австрийската железопътна мрежа.”

Използвани от железопътни оператори по цял свят, тяговите трансформатори на АББ са проектирани и произведени по взискателни стандарти, за да осигурят най-високи нива на наличност и надеждност за осигуряване на непрекъснати железопътни услуги, обслужвайки важната обществена нужда от устойчива мобилност.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 132 000 служители. www.abb.com

SearchCONTACT US