Mustafas magiske maskine

2016-10-18 - Opfindsomhed, teknisk snilde og et indblik i kebabproduktion skabte et eksporteventyr for iværksættervirksomheden Pusat, der har udviklet en patenteret maskine til kebabproduktion.


85 millioner tyrkere kan ikke tage fejl: Kebab er godt. Faktisk så godt, at det spises i de fleste lande i verden, hvor det både kan købes hos spisesteder og som færdigvare i supermarkedernes frysediske. Fremstillingen af sidstnævnte foregår på store fabrikker, hvor det stegte kebab altid er blevet skåret af rullerne ved håndkraft, inden det pakkes i poser og fryses. Indtil en tyrkiskfødt maskinarbejder fra Slagelse fik en lys ide.

- Vi har udviklet og patenteret The Döner Robot, der er en maskine til kebabfremstilling med ubemandet skæring. Alle sagde, at det ikke kunne lade sig gøre, men tyrkerne er overbevist nu, fortæller indehaver Mustafa Pusat, der har solgt sine maskiner til to af de tre største producenter af kebab i Tyrkiet. Hver fabrik producerer omkring 400 ton kebab om måneden med Pusats maskiner.

Derudover er der også kommet ordrer fra lande som Tyskland og Polen samt interesse fra Italien og Spanien. Det skandinaviske marked har virksomheden allerede dækket.

Fra hobbyværksted til eksportvirksomhed
Mustafa startede oprindeligt med en hobbyvirksomhed, som blandt andet var underleverandør til fødevareindustrien. Her oplevede han, hvor varmt det var for de ansatte i kebabproduktionen at skære ved håndkraft.

- Det er hårdt at arbejde i den varme. Folk bliver utilpasse og melder sig syge, fortæller Mustafa Pusat.

I modsætning til mennesker kan The Döner Robot imidlertid arbejde 23 timer i døgnet, hvor den producerer hele to ton kebab. I håndkraft ville det kræve tyve mand. Hver rulle med kebab vejer 650 kilo, og i løbet af en arbejdsdag kører kniven i den ubemandede skæring op og ned 23.000 gange, mens den frosne rulle kører rundt og overfladen steges ved 350 graders varme.

ABB-styring
The Döner Robot er udviklet i samarbejde med AD Control, der har speciale i automation og tavler. AD Control har lavet styring og programmering til maskinen, som blev lanceret i 2007. Siden har de to virksomheder kontinuerligt produktudviklet.

- Mustafa kom med en håndskitse og sagde, at han havde fået en ide til sådan en maskine her. Og så gik vi ellers i gang. Der er sket meget siden, fortæller medejer Peter Christensen fra AD Control.

The Döner Robot har operatørpanel, PLC, motorstarter, automatsikringer, sikkerhedsmoduler og frekvensomformere fra ABB. Frekvensomformerne justerer, hvor hurtigt rullen skal køre rundt, og hvor dybt kniven skal skære. Dette er med til at give et helt ensartet produkt. Derudover er der langt mindre svind ved at producere ved hjælp af The Döner Robot end med håndkraft.

Kombinationen af høj produktion, mindre svind og en hurtig tilbagebetalingstid gør, at det ikke er svært for Pusat at hente ordrer hjem.

- Producenterne undrer sig over, hvorfor deres konkurrenter pludselig kan producere så meget og så billigt. Når de finder ud af hvorfor, kontakter de os. Maskinen tjener sig hjem på seks-syv måneder. Det var der heller ikke nogen, der ville tro på i starten, konstaterer Mustafa Pusat.

Pusat beskæftiger ni medarbejdere og kan lige nu producere 24 robotter om året. I forhold til potentialet for The Döner Robot er Mustafa selv blevet overrasket over, hvor stort et marked der faktisk er bare i Tyrkiet. For som han bliver ved med at gentage: Der bor 85 millioner mennesker.

SøgKONTAKT OS