Praktiken blev en vändning för Wisam

2016-10-24 - Välutbildad och ambitiös. Men som utlandsfödd akademiker var det ändå svårt att få jobb. Wisam Maradshi är kemiingenjören som fick chansen tack vare initiativet Äntligen jobb.
I kemilabbet på Corporate Research står Wisam Maradshi med ett provrör i handen. Han jobbar på avdelningen Technology Consulting, ABB:s interna konsultbolag inom forskning och utveckling. Med hjälp av labbets avancerade instrument hjälper han kunder att karakterisera olika material.

Det är ett roligt men bitvis ganska svårt jobb, berättar Wisam, som tycker att det allra intressantaste är att analysera och identifiera okända material. Han trivs bra här, och han är tacksam över att ha ett jobb. Vägen hit har nämligen varit allt annat än enkel.

Praktikplatsen öppnade nya möjligheter för Wisam Maradshi. Nu arbetar han i kemilabbet på Corporate Research.


Först drev kriget i hemlandet Syrien honom till studier utomlands, och Wisam tog en master i kemi i Aten. Sedan gjorde den ekonomiska krisen det svårt att skapa sig en framtid i Grekland, och Wisam tvingades än en gång att söka sig vidare ut i världen. För två år sedan kom han till Sverige.

– Det var svårt i början när jag kom hit. Men jag har fått bra hjälp från Arbetsförmedlingen. För att kunna få jobb har jag studerat engelska och svenska hårt sedan jag kom till Sverige, säger Wisam Maradshi.

Öppning på arbetsmarknaden
Studieflit och ambitioner till trots, som utlandsfödd akademiker tillhör Wisam en grupp som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt har företag som ABB ibland svårt att hitta rätt kompetens. Därför är ABB ett av flera svenska företag som är med i initiativet Äntligen jobb, som ska ge utlandsfödda akademiker en öppning på arbetsmarknaden.

I februari kom den öppningen för Wisam, i form av en praktikplats på ABB.

– Jag blev så glad för den chansen! Den förändrade mitt liv helt och hållet, och jag fick ännu mer energi till studier och arbete, säger Wisam.

Alla praktikanter inom Äntligen jobb får handledning på arbetsplatsen, och Christian Mille på Corporate Research var en av Wisams handledare. Han berättar att idén om att ta in en praktikant föddes när Technology Consulting hade kort om folk i en utredning som Christian projektledde.

– Äntligen jobb är ett bra sätt för dem med utbildning att komma in på företag som ABB. Med sin master i kemi hade Wisam precis rätt utbildningsbakgrund för oss. Arbetsuppgifterna han fick var en blandning av enklare och svårare saker, och Wisam blev snabbt självgående, säger Christian Mille.

Identifiering av okända material är intressantast. Wisam Maradshi visar sina analyser för Christian Mille och Karin Gustafsson.


Vill bidra och bygga karriär
Wisam är ambitiös, han jobbade snabbt och kom bra in i projektet. Efter de första tre månaderna förlängdes praktiken i ytterligare tre. Och kort efter att den andra praktikperioden tog slut har nu Wisam kommit tillbaka till Corporate Research som anställd i ytterligare ett halvår.

– Jag trivs med mitt jobb och min önskan är att fortsätta jobba här så länge som möjligt. Jag försöker att hela tiden lära mig mer och bygga upp en karriär, säger han. Kollegorna är snälla och hjälper mig med sådant som jag inte kan, och jag gör mitt bästa för att bidra till företaget.

Från Corporate Research sida är man mycket nöjda med sin Äntligen jobb-praktikant. När rätt tillfälle uppenbarar sig tar de gärna emot fler praktikanter i framtiden.

– Jag kan absolut rekommendera andra att göra samma sak. Men det är viktigt att praktikanten har ett arbete att göra. Vi hade en specifik arbetsuppgift under ett kvartal, så Wisam fick tydliga arbetsuppgifter i ett väldefinierat projekt, säger Karin Gustafsson, team manager inom kemi och material på Corporate Research.
Äntligen jobb
Äntligen jobb är ett praktikinitiativ för att minska utanförskap och långtidsarbetslöshet, och i stället bidra till att fler utlandsfödda akademiker får en rättvis chans på den svenska arbetsmarknaden. Initiativet startades av Swedbank och Arbetsförmedlingen, och ABB är ett av flera stora företag som gått med.

Sök