ABB släpper innovativ traktionstransformator med upp till 50 procent lägre energiförluster

2016-09-20 - Banbrytande teknik ger betydande viktminskning och energibesparingar inom järnvägstransporter
ABB har presenterat sin nästa generation traktionstransformator designad för att reducera vikten på tågkomponenter och öka energieffektiviteten i järnvägsnäten, två av järnvägsindustrins högsta prioriteringar. Produkten kallad Effilight® premiärvisades vid den ledande internationella järnvägsmässan InnoTrans, i Berlin 20-23 september i år.

Effilight kan potentiellt minska traktionskomponenters totala vikt med upp till 20 procent, motsvarande runt 20 tågpassagerare. Denna viktoptimering bidrar till att tåg kan ta både högre last per hjulpar och ett minskat slitage.

Traktionstransformatorer strömförsörjer på ett säkert sätt grundläggande tågfunktioner såsom traktion, belysning, värme och ventilation, passagerarinformation, bromsar samt signal- och kommunikationssystem och utgör kritisk utrustning i traktionskedjan med stor påverkan på prestanda och service. Dessa transformatorer byggs traditionellt i järn och koppar och är därför bland de tyngre komponenterna i ett tåg. De använder dessutom olja för isolering och kylning, för dess utmärkta elisolerande egenskaper och höga tillförlitlighet, men detta bidrar samtidigt till en betydande andel av transformatorns totala vikt.

ABB:s Effilight använder en unik och patenterad högteknologisk design som minskar mängden olja som krävs med upp till 70 procent, utan att tumma på funktionaliteten. Tekniken möjliggör betydande viktminskning och energibesparingar för tågtillverkare och tågoperatörer.

Med viktbesparingarna från den innovativa designen och högre kvantitet av energibesparande material, såsom koppar, i transformatorn kan energiförlusterna minskas med upp till 50 procent jämfört med motsvarande standardlösningar.

”ABB:s nya modulbaserade traktionstransformator är ett konkurrensmedel för våra kunder på viktiga områden som vikt och energieffektivitet”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. Effilight erbjuder nya möjligheter i linje med vår strategi Next Level med fokus på teknik och innovation samt stödjer ABB:s vision om hållbara transporter för en bättre värld.”

ABB har varit en pionjär inom transformatorteknik sedan början av 1900-talet och har en lång dokumenterad erfarenhet inom ett stort antal högteknologiska lösningar. Företaget har en uppskattad installerad bas av mer än 40 000 traktionstransformatorer.

ABB (www.abb.com) är ett ledande globalt teknikföretag inom kraft och automation. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
Technology Media Relations

Reiner Schoenrock

Tel: +41 43 317 65 68

media.relations@ch.abb.com

ABB Ltd

Affolternstrasse 44

8050 Zurich

Switzerland


Sök