АББ дарява оборудване ниско напрежение на технически университети в България

Техническите университети в София, Пловдив и Габрово получават оборудване, което ще е от полза както на студенти, така и на преподаватели по време на учебния процес.София, 9 Март 2017 г. – Като една от водещите инженерни компании в страната, АББ предоставя своята подкрепа на техническите университети в София, Пловдив и Габрово с дарение на апаратура ниско напрежение на обща стойност от над 30 000 лева. Новото оборудване не само ще замени остарели лабораторни инсталации в образователните институции, но и ще предостави на студентите шанса да работят с актуални за сектора продукти, използвани често в съвременните електрически инсталации. Дареното оборудване е шанс за младите инженери да упражнят знанията си на практика и включва апаратура като ръчни моторни стартери, контактори и релета, разединители, винтови клеми, миниатюрни прекъсвачи и други.

Това дарение представлява една от многото инициативи на АББ България в подкрепа на инженерните и технически познания на българските студенти. Компанията осигурява многобройни възможности за стажове по време на летния сезон, пълни годишни стипендии за инженерни студенти с отлични постижения, както и дейности по кариерно ориентиране за ученици от техническите гимназии в близост до производствените бази на АББ. Един по-скорошен пример за това е дарението на електрически панел с честотен регулатор и двигател за Професионалната гимназия по електричество и електроника в Пловдив, целящо да вдъхнови младежите в инженерната професия.

Заедно с дареното оборудване и даващите отправна точка в кариерата стажантски възможности, фондация Юрген Дорман на АББ награждава и по трима студенти от Техническите университети в София и Пловдив с годишна стипендия и опитен инженер от АББ за ментор по време на образователния им процес. Стипендията не е еднократна и се дава за период от до пет години на всички избрани студенти, при условие, че те продължават да поддържат своите отлични академични резултати.

“АББ непрекъснато подкрепя инженерното образование в България, като през последните няколко години сме стартирали множество проекти в тази посока. Целта ни е не само да намерим още инженери за нашите модерни производствени бази, но също така и да предоставим възможности за професионално развитие и личен растеж,” заяви Невена Милева, Мениджър ЧР в АББ България.

АББ функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и с клонове в четири локации. Компанията разполага с над 2 400 служители в България. Производствените бази на АББ в страната се намират в гр. Петрич – за продукти ниско напрежение, в гр. Севлиево – за продукти високо напрежение, и в гр. Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори в гр. Варна.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен световен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 132 000 служители. www.abb.com

SearchCONTACT US