Sveriges skarpaste unga forskare har utsetts

2017-03-31 - Utställningen Unga Forskare är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Under finalen på Tekniska museet i Stockholm den 27-28 mars, med prisutdelning den 30 mars, utsågs Sveriges skarpaste unga naturvetare och tekniker.
100 finalister, som kvalificerats från semifinaler över hela landet, har i veckan tävlat om priser och stipendier värda över 500 000 kr. På utställningen Unga Forskare utsågs de svenska delegationerna till världens största vetenskapliga tävlingar, utställningar och forskningsforum för unga.

Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige, var årets prisutdelare. Foto: Ola Jacobsen.
- Utställningen syftar till att lyfta fram och skapa förutsättningar för unga begåvningar inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är viktigt att unga uppmuntras och får möjlighet att vara med och påverka och driva utvecklingen framåt för att vi ska kunna säkra framtida kompetensförsörjning, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Årets prisutdelare var Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige. Talare var Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, Göran K. Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien som utser Nobelprisen i kemi och fysik, samt affärsmannen Anders Wall.

Läs hela pressmeddelandet från Unga Forskare.

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Foto: Ola Jacobsen