Pääkirjoitus

Julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2017.

Teollisuus toi Suomessa väkeä kaupunkeihin jo 1800-luvulla, mutta varsinainen muuttobuumi maaseudulta kaupunkeihin vauhdittui 1960-luvulla. Nykyisin suomalaisista jo yli 70 % asuu kaupungeissa. Globaalisti vastaava luku on 50 %, arvioiden mukaan vuonna 2050 jo yli 63 %.

Kiihtyvällä kaupungistumisen tahdilla on merkittäviä vaikutuksia niin energiankäytön kuin ilmastonkin näkökulmista. Olemme kuulleet uutisista muun muassa Delhin ja Pekingin savusumuista, jotka sulkevat kouluja ja joiden yhteydessä pienhiukkasten määrä on ylittänyt 70-kertaisesti turvallisen tason.

Tulevaisuuden ilmastotalkoissa kaupunkien pitää leikata päästöt murto-osaan nykyisestä. Suomessa hallituksen energia- ja ilmastostrategian tavoite 250 000 sähköautosta Suomen teille vuoteen 2030 mennessä on hyvä ja kannatettava. Helsingin hiilidioksidipäästöistä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen.

Rakennusten osuus globaalista kokonaisenergiankulutuksesta on 40 %. Keinot myös niiden energiankulutuksen pienentämiseen tulee ottaa käyttöön ja muuttaa kilpailueduksi. Älykäs teknologiahan on jo olemassa niin koteihin, työpaikoille kuin liikenteeseen. Kysymys on pikemminkin saatavilla olevan datan hyödyntämisestä niin, että se palvelee mahdollisimman laajasti eri toimijoiden tarpeita. Muun muassa rakennusten ilmanvaihtoa on mahdollista ohjata nykyisiä aikaohjauksia paljon energiatehokkaammin reaaliaikaiseen anturitietoon ja ihmisten sijaintiin perustuen.

Älykkään kaupunkiasumisen ratkaisujen lisäksi esittelemme tässä numerossa muun muassa Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan edistyksellisen digitaalisen ABB Ability™-etäpalveluratkaisun. Sen ansiosta tehtaan kaikkien sähköjärjestelmien tila on nähtävissä yhdellä silmäyksellä. Samoin vierailemme meriliikenteen etävalvomossamme Vuosaaressa, josta seurataan maailmanlaajuisesti satelliittien avulla noin 600:aa ABB:n teknologiaa käyttävää alusta ja niiden suorituskykyä. Digitalisaatio on mahdollisuus niin maalla kuin merellä, kodeissa kuin tehtaissa.

Pekka Tiitinen
Toimitusjohtaja, ABB Oy

Haku