Robotista tuli työkaveri

ABB:n Porvoon-tehtaalla noin 110 ammattilaisen joukossa työskentelee Yumi®-robotti. Robotti pienentää työn kuormittavuutta ja vapauttaa arvokasta ihmisosaamista ajattelua ja luovuutta vaativiin työtehtäviin.

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 2/2017.Manuel Declunder syöttää hihnalle Kosti-pistorasian valkoisia runkoja, jotka jatkavat matkaansa linjaa pitkin YuMi-robotille. Paria sekuntia myöhemmin pistorasian insertti ja neljä kumitiivistettä ovat tarkasti paikoillaan. Declunder viimeistelee rasian, joka on valmis pakattavaksi ja lähetettäväksi asiakkaalle.

Raineriksi nimetty YuMi-robotti on työskennellyt Porvoon-tehtaalla helmikuusta 2016 lähtien. Kyseessä on yksi maailman ensimmäisistä kaksikätisistä roboteista, jotka voivat työskennellä yhdessä ihmisen kanssa. Yumi onkin lyhenne sanoista ”You” ja ”Me” – sinä ja minä.

Parantaa tuottavuutta ja kilpailukykyä
Porvoossa on automaation ja robottien avulla saatu sairauspoissaolojen määrä laskettua yhdeksästä prosentista kolmeen prosenttiin. Robotit säästävät työntekijöitä toistuvilta ja kuluttavilta työvaiheilta ja parantavat tuottavuutta.

”Robotit ovat keino pysyä kilpailussa mukana myös tulevaisuudessa”, tuotantopäällikkö Keijo Kaukonen sanoo.

Keskusteluun robotisaatiosta liittyy usein huoli työpaikkojen katoamisesta. Tähän Kaukonen suhtautuu päinvastaisella asenteella. ”Robotit itse asiassa lisäävät työpaikkoja kilpailukyvyn ja tuottavuuden kasvun kautta. Ne muuttavat ihmisten työnkuvaa enemmän suunnitteluun, ohjelmoitiin ja huoltamiseen. Työt kyllä muuttuvat, ja näin varmistamme myös työpaikkojen säilymistä Porvoossa.”

Teksti ja kuvat: Tero Ikäheimonen