Kaksikätinen YuMi-robotti tehostaa Orklan makeistehtaan tuotantoprosessia

2017-03-31 - Suomessa lauantai on perinteisesti karkkipäivä. Lapset valloittavat ruokakauppojen karkkikäytävät, ja monet valitsevat suosikkinsa irtokarkkivalikoimasta. Kauha toisessa kädessä ja pussi toisessa he käyvät läpi laatikkorivistöjä. Varovasti he ottavat juuri oikean määrän karamelleja jokaisesta laatikosta, jotta tuloksena on täydellinen karkkipussi. Ensimmäisenä makeistehtaana maailmassa Orkla Confectionery and Snacks Finlandilla irtokarkkeja pakkaa YuMi®-robotti.
Ei ole yllättävää, että irtomakeiset ovat Suomessa erittäin nopeasti kasvava ja kilpailtu segmentti. Kilpailukyvyn varmistaminen on erittäin tärkeää Orkla Confectionery and Snacks Finland -yhtiölle, jonka Panda-tuotemerkin makeiset täyttävät monia irtokarkkivalikoiman laatikoista.


Orkla Confectionery and Snacks Finlandin YuMi-pakkausyksikkö

Kun tekninen päällikkö Arto Liimatainen näki ABB:n YuMi®-robottia esittelevän videon, hän alkoi heti miettiä, miten heillä voitaisiin hyötyä robottiteknologiasta. YuMi on kaksikätinen robotti, joka on suunniteltu työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa ilman suoja-aitoja tai muita esteitä. Orkla alkoi selvittää mahdollisuuksia ABB:n ja robottisovelluksia rakentavan Trimaster Robot Automationin kanssa.

Orkla päätti ottaa YuMi-robotin käyttöön irtomakeisten pakkauksessa. YuMi asennettiin pakkausyksikköön. Makeiset tulevat tuotantolinjalta pakkausyksikköön, jossa ne syötetään annostelijaan. Yhdellä kädellään YuMi valitsee tyhjän makeislaatikon ja siirtää sen annostelijan alle. Kun laatikko on täynnä, YuMi siirtää sen eteenpäin, ja toinen käsi asettaa laatikon päälle kannen. Käsivarsi kääntyy ja siirtää laatikon eteenpäin kannen sulkijaan, jossa laatikkoon lisätään tarra ennen kuin se jatkaa matkaansa pakkausyksiköstä eteenpäin. Kyseessä on maailman ensimmäinen makeistehdas, jossa YuMi on käytössä makeisten tuotantolinjan pakkausyksikössä.


"YuMi vie vähemmän tilaa, koska se ei tarvitse suoja-aitoja. Ongelmat on myös helpompi selvittää. YuMi on helpompi puhdistaa, ja se lisää tuottavuutta", Arto Liimatainen sanoo.


Pakkausyksikköä ja robottia hoitamassa on yleensä yksi tai kaksi työntekijää. Makeistehtaan työntekijät ovat tottuneet työskentelemään YuMi-robotin kanssa, ja sille keksittiin nimikin yleisessä nimikilpailussa. "Kaikilla roboteillamme on nimet", kertoo Liimatainen .YuMi on suunniteltu tekemään työtä ihmisten rinnalla.

Makeistehtaalla on neljä irtomakeisten tuotantolinjaa, ja YuMi-robotin ja koko pakkausyksikön on toimittava joustavasti, jotta sitä voidaan käyttää kaikkien linjojen kanssa. Yksikkö on suunniteltu siirrettäväksi tarpeen mukaan mille tahansa neljästä linjasta.

"Kuluttajat haluavat uusia tuotteita yhä tiheämmällä tahdilla, ja tuotannon on oltava joustavaa. Innovaatioita tarvitaan jatkuvasti", sanoo makeistehtaan johtaja Tuulia Kärkkäinen.

Liimatainen uskoo, että YuMi-robotin kaltaiset uudet teknologiat ja teollinen internet auttavat kehittämään uusia tuotteita entistä tehokkaammin. "Meidän on oltava mukana teknologian kehityksessä. Sen avulla saamme enemmän dataa prosesseista ja laitteista ja pystymme kehittämään kustannustehokkuutta ja tuottavuutta, mikä taas auttaa meitä saavuttamaan energiatehokkuustavoitteet. YuMi ratkaisee ongelmia, joille ei aiemmin ollut teknistä ratkaisua. Se tuo meille selkeitä etuja kilpailijoihimme nähden."

HakuYHTEYDENOTTO

  • Lisätietoa
  • Mika Numminen
  • p. 050 33 24532