Hotellin KNX-automaatio mukautuu muutoksiin

2017-12-01 - Hotelli Indigo koki saneerauksessa täydellisen muodonmuutoksen 1960-luvun toimistorakennuksesta boutique-hotelliksi. ABB:n asennustuotteet täyttivät tilaajan toiminnallisuus- ja ulkonäkövaatimukset.

Mihin tahansa asiakkaiden yhdeksi Suomen ykköshotelleista arvioiman Hotelli Indigon aulassa vilkaiseekin, sattuu silmään designvalaisin. Niiden ohjausmahdollisuuksia esittelee Restelin hotellitoiminnan kehityspäällikkö Mikaela Pomrén.
“Harvinaisen selkeä ohjausjärjestelmä”, hän kehuu ABB:n 12-tuumaista kosketusnäyttöä näppäillessään.Kaikkia tunnelmallisesti valaistujen aula- ja ravintolatilojen valaisimia voi käskeä vastaanottotiskin infonäytöltä. Pomren selaa valaisinryhmiä: pysäköintihallin valoja ohjaavat liiketunnistimet, aulatiloissa on oma valaistusohjelmansa niin aamulle, iltapäivälle kuin yölle.

“Valaistuksen vuorokausi- ja vuodenaikaohjelmia hiottiin monta kertaa käyttöönottovaiheessa”, Pomrén kertoo. Kun valaisimet on kytketty KNX-automaatioon, on valaistuksen räätälöinti helppoa.

Restel-ketjun uusista hotelliprojekteista vastaava Pomrén kertoo, että yleisten tilojen valaistuksessa älykkäät automaatioratkaisut ovat heillä jo yleisesti käytössä. Hotellihuoneiden sähköjen KNX-ohjausta sen sijaan hyödynnettiin ensi kertaa Hotelli Indigossa, joka avasi ovensa maaliskuussa 2015.


”Hotelli Indigoon tehtiin kustannustehokas hotellihuoneratkaisu, jossa on valaistuksen fiksut tilanneohjaukset hotellivieraille”, kertoo ABB:n myyntijohtaja Harri Liukku.

Kun avainkortti sujautetaan pidikkeeseen, huoneeseen ohjataan haluttu tilanne, jossa pistorasiat ja valaistustasot on ennalta määritelty. Huoneiden valaistusratkaisut ovat toteutettu kattoihin ja kalusteisiin integroiduilla energiapiheillä led-valaisimilla.

Mikaela Pomrén kertoo myös hotellivieraiden huomanneen, että Hotelli Indigon sähköjärjestelmä on hyvin mietitty kokonaisuus.
Pitkä vaatimuslista suunnittelijalle
Helsingin Bulevardilla sijaitseva keskustahotelli on Hotel Indigo -ketjun ensimmäinen hotelli Pohjoismaissa, Brändiä hallinnoivalla InterContinental Hotels Groupilla oli omat vaatimuksensa hotellin sähkö- ja automaatiojärjestelmän suhteen, kiinteistön omistaja Ilmarinen taas edellytti erinomaista energiatehokkuutta. Energiapihistä Indigosta tulikin Suomen ensimmäinen hotellirakennus, joka sai kultatason LEED-ympäristösertifikaatin.

Mikaela Pomrénilla oli hänelläkin oma vaatimuslistansa hotellin suunnittelijoille. “Halusin että valaistus on hotellivieraalle mahdollisimman selkeä.”

Pomrénin ehdoton vaatimus oli, ettei hotellivieraan tarvitse arvailla, mistä katkaisimesta hän viimeksi on valot sammuttanut. Samoin yövaloille piti olla selkeät omat katkaisimensa, joilla ei tule herättäneeksi muita huoneissa olijoita.
Taitavat suunnittelijat saivat ABB:n KNX-komponenteilla aikaan toiveiden mukaista jälkeä. “Sähkösuunnittelija ymmärsi hyvin maallikon toiveet”, Pomrén kiittelee.

ABB:n valikoimista löytyivät myös boutique-hotellin tyyliin istuvat kytkimet ja pistorasiat. Sisustussuunnittelijan valinta Indigon huoneisiin oli ABB:n alumiininvärinen Impressivo-sarja.

Pomrénin mielestä investointi älykkääseen sähköjärjestelmään kannattaa. “Tämä maksaa vähän ylimääräistä tekovaiheessa, mutta tulevaisuudessa ei enää tarvitse tehdä kaapelointimuutoksia.”

Perinteisellä asennustavalla esimerkiksi valokatkaisijoiden toiminnan muuttaminen edellyttäisi sähköasentajan käyntiä hotellin jokaisessa 120 huoneessa. KNX-järjestelmässä valaisinten uudelleenryhmittely eri katkaisijoille käy käden käänteessä pienellä ohjelmointimuutoksella.

“Samoin valaistustilanteita voi muuttaa helposti esimerkiksi vuodenaikojen mukaan.”

Yksi väyläpohjaisen KNX-taloautomaation tärkeimmistä valteista on muokattavuus. Huoneiden sähköjärjestelmiin on tulossa muutoksia esimerkiksi uusien lukitusjärjestelmien myötä. “Luovumme pikkuhiljaa avainkorteista”, Pomrén kertoo.
Kun avainkortti on alun perin ohjelmoitu yhdeksi KNX-järjestelmän tilanteista, on muutos helppo toteuttaa.

KNX-automaatio tarjoaa myös monipuoliset mahdollisuudet energiankulutuksen seuraamiseen. Pomrén kertoo aikanaan pohtineensa ABB:n kanssa, miten tuoda oman huoneen energiankulutusdata hotellivieraiden tietoon.
“Se voisi vaikuttaa huoneen hintaan, tai vähän energiaa kuluttaneille asiakkaille voitaisiin lähettää erikoistarjouksia. Sitä emme päässeet vielä Indigossa toteuttamaan, mutta ehkä tulevaisuudessa”, Pomrén suunnittelee.


KNX-kosketusnäyttö pitää hotellin valaistuksen helposti hallinnassa

Hotelli Indigon yleisten tilojen valaistusta ohjataan ABB:n ohjelmoitavalta KNX-kosketusnäytöltä.

Lasipintainen 12,1” näyttö on mekaanisia kytkimiä havainnollisempi tapa hallita laajoja valaistuskokonaisuuksia ja -tilanteita.

ABB:n kosketusnäytöllä voi ohjata kaikkia KNX-järjestelmän toimilaitteita, valaistuksesta aina verhomoottoreihin ja huonetermostaatteihin.

Näyttö toimii haluttaessa myös ABB Welcome-ovipuhelimen ja valvontakameroiden sisäyksikkönä.


Kosketusnäytön toimintoja voi ohjata myös Android- ja Apple iOS-laitteilla oman mobiilisovelluksen avulla.
Hotelli Indigo Helsinki - Boulevard on Hotel Indigo-ketjun ensimmäinen hotelli Pohjoismaissa. Hotelli on saneerattu 1960-luvun toimistorakennukseen Helsingin Bulevardille. Kahdeksankerroksisen rakennuksen kokonaispinta-ala on 7700 neliömetriä.

Teksti: Petja Partanen
Kuvat: Olli Urpela

Indigon huoneissa on ABB:n alumiininvärinen Impressivo-sarja.

HakuYHTEYDENOTTO