Låt appen ta hand om din robot

2014-09-03 - ABB utvecklar ett revolutionerande sätt att interagera med en robot. Surfplattor och smarta mobiler ersätter traditionell handenhet och med rätt appar kan man programmera och ”prata” med roboten om allt.
Sedan ABB-roboten såg dagens ljus 1974 har den programmerats med en handhållen enhet. Enheten har förbättrats under åren men har nu fått en mördande konkurrens av – appar till surfplatta.

"Vi har tagit steget in i vår tid. Surfplatta istället för handenhet är som Full HD-TV istället för tjock-TV", säger Bertil Thorvaldsson, ABB:s globala produktchef för mjukvaror till robotar.

Länge föredrog kunderna den handhållna enheten som alla var vana vid. Men för några år sedan ställde Bertil Thorvaldsson och hans utvecklingsteam sig frågan: Varför använda någon speciell apparat när alla kommer att bära på en egen surfplatta eller mobil med enkel fingerstyrning med gester som peka, svepa och zooma?
"Då började vi utveckla appar för surfplattor och mobiler så att de kan kommunicera och interagera med roboten. Först ut är appar för surfplattor med Windows 8 och den första lades ut i Windows-butiken för nedladdning för ett år sedan. Idag finns fyra olika appar."

Trådlöst kopplad
Den grundläggande programmeringen av ABB:s robotar görs oftast på en kontorsdator med programmet RobotStudio, men det finns annat som måste göras på plats bredvid roboten.
"Då tar man med sig sin surfplatta och kopplar upp sig trådlöst med hjälp av ny mjukvara i robotens styrskåp. Och startar lämplig app på surfplattan", berättar Bertil Thorvaldsson.

Med appen ”Manage” ser robotteknikern information om alla robotar som finns i fabriken och kan hitta rätt robot. Med appen ”Adjust” kan man finkalibrera robotens rörelser för exakta positioner. Appen ”Tune” är en editor för mindre programändringar. Appen ”Jog” ger möjlighet att köra roboten manuellt genom att använda fingerrörelser på surfplattan. Nya appar med mer funktionalitet är på gång. Snart kommer smart mobil-varianter, framöver också versioner för Android och iOS. Robotstyrning med appar är lämpad för alla robotägare.
"Unga anställda är helt med på noterna, detta är vad de förväntar sig av robotleverantörerna. Det känns väldigt bra att vi på ABB är ledande i den utvecklingstrenden."

Att styra roboten med en surfplatta är enkelt med ABB:s nya, unika koncept med appar. Bertil Thorvaldsson, ABB, ser oändliga möjligheter till framtida utveckling.
Fördel framtid
Jämfört med den traditionella handenheten ger en surfplatta eller smart mobil mängder av fördelar för både kunder och ABB:s mjukvaruutvecklare.
"Vi har tillgång till ett kanonbra gränssnitt med touchinterface och väldigt mycket mer datorkraft."

En surfplatta eller smart mobil har också gyro, mikrofon och kamera, och Bertil Thorvaldsson förirrar sig snabbt in i framtida möjligheter.
"Tänk dig att du vickar på plattan – då rör sig roboten. Du kan låta plattan lyssna på roboten så gör plattan en akustisk analys av hur roboten mår. Alla robotar kan vara uppkopplade mot ”molnet” och spruta ur sig information. Produktionschef eller serviceingenjör, alla kan hämta den information de behöver med sin egen app, när som helst och från vilken plats som helst. Så smart kan det bli", säger Bertil Thorvaldsson.

Text: Marianne Lindeborg


Fakta

Appar för interaktion med robot
Konceptet appar för robotstyrning finns för robotar med styrskåp ICR5 och för surfplattor med Windows 8. För närvarande finns fyra appar att hämta i Windows Store. De uppdateras återkommande och fler läggs ut efter hand. Appar för smarta mobiler och för iOS och Android är under utveckling.

Bertil Thorvaldsson
Jobb: Global produktchef för mjukvara till robotar.
Arbetsplats: Mölndal
Utbildning: Civilingenjör Chalmers, MBA University of Wisconsin
Kom till ABB: 1976, som robotutvecklare.
Bästa med jobbet: ”Gillar att vara produktchef med ansvar för en produkts framgång, i allt från utveckling och marknadsföring till service och produktion”.

LÄNKAR