ABB lanserer fremtidens menneske-robot-interaksjon: YuMi

2014-09-09 - En innovativ og sikker toarmet robot med banebrytende funksjonalitet åpner døren for et stort automatiseringspotensial i global industri.

ABB kan nå lansere verdens første ordentlige, interaktive robot: YuMi. Den har to armer og er konstruert for en ny æra av automatisering, for eksempel til montasje av små deler, hvor mennesker og roboter arbeider hånd i hånd med de samme oppgavene. YuMi er en forkortelse for "you and me" som arbeider sammen.

YuMi er bygget for å møte behovet for mer fleksibel og smidig produksjon, i første omgang rettet mot industrien som produserer forbrukerelektronikk. Den vil deretter bli rullet ut i andre markeder. YuMi er et interaktivt, toarmet system for montasje, som har den egenskapen at den kan føle og se. Robotens myke, polstrede armer er kombinert med innovative bevegelsessensorer, for å ivareta sikkerheten til YuMis menneskelige kollegaer. Sikkerhet er bygget inn i funksjonaliteten til roboten, slik at den kan operere uten sikkerhetsgjerde.

YuMi er så nøyaktig at den kan tre tråd gjennom et nåløye og er i stand til å håndtere alt fra de avanserte og nøyaktige delene i et mekanisk armbåndsur - til komponenter i mobiltelefoner, nettbrett og PCer.

- YuMi vil endre mange av våre oppfatninger av produksjon og industrielle prosesser. YuMi vil åpne for uendelig mange muligheter. Vi er ved starten av en helt ny og spennende æra for industriell automatisering, sier Pekka Tiitinen, leder for divisjon Discrete Automation and Motion.

Per Vegard Nerseth, som leder ABBs globale robotvirksomhet, legger til: - Bare det å gi roboten navnet YuMi er i seg selv et uttrykk for interaksjon mellom menneske og maskin. Det vil si mennesker og roboter som side ved side deler arbeidsoppgaver på en måte vi tidligere ikke hadde forestilt oss.

YuMi vil bli lansert kommersielt 13. april 2015 på Hannover Messe i Tyskland, verdens største teknologimesse.

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene innen energi, industri og transport og infrastruktur å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har over 2300 ansatte og en årlig omsetning på rundt 10,8 milliarder kroner. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 145 000 ansatte i ca. 100 land.