Pääkirjoitus

Julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2016.

Digitalisaatio ja automaatio, globaalit megatrendit, ovat myös Suomelle merkittävä mahdollisuus. Tässä numerossa esittelemme käytännön esimerkkejä näihin mahdollisuuksiin tarttuneista asiakkaistamme Suomessa.

Tuulipuistojen toimintaa pohjoisessa Suomessa valvoo ABB:n virtuaalivalvomopalvelu, joka pitää puistot tuotannossa ympäri vuoden. Suomalainen aaltovoiman pioneeriyritys AW-Energy puolestaan hyödyntää ABB:n Automation Builder -ohjelmistoalustaa, jota se käyttää myös tuotekehityksensä tukena. Koneen hissitehtaalla Hyvinkäällä robotit hoitavat hissimoottoreiden vaativan kestomagneettien ladonnan roottoriin.

Megatrendien mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin tarttuminen edellyttää innovaatiokykyä ja huippuluokan osaamista. Lisäksi tarvitaan ennakkoluulottomia asiakkaita, jotta innovaatioita päästään pilotoimaan. Tästä erinomainen esimerkki on monitaajuusadmittanssisuojaksi nimetty älyverkkoteknologia, jonka avulla viat löytyvät maakaapeliverkossa luotettavasti ja nopeasti. Teknologiaa on testattu Vaasassa Sundomin kylässä sijaitsevassa älyverkkopilotissa yhteistyössä seudun toimijoiden kanssa. Sivulla 14 esittelemme miehet innovaation takana.

On arvioitu, että kiertotalouden avulla Suomen taloutta olisi mahdollista kasvattaa 2–3 miljardia euroa vuosittain. Tässä numerossa pohdimme kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteita Suomessa.

”Yritykset ovat avainasemassa kiertotalouden potentiaalin hyödyntämisessä. Tuotteen elinkaari määritetään pitkälti jo tuotekehitysvaiheessa”, muistuttavat ABB:n ja Sitran asiantuntijat sivuilla 10–13.

Sivulla 23 vierailemme maailman ensimmäisessä 3D-printatussa toimistossa, joka hyödyntää ABB:n älykästä talotekniikkaa. Uudet tuulet ovat puhaltaneet myös Duudsoneiden HP Parviaisen asuntomessukotiin Seinäjoelle.

Uuden brändilupauksemme ”Let’s write the future. Together.” mukaisesti olemme luomassa tulevaisuutta yhdessä asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Suomessa tälle on pitkät perinteet ja matka jo alkanut.


Pekka Tiitinen
Toimitusjohtaja, ABB Oy

Haku