АББ и Northvolt в партньорство за най-голямата фабрика за батерии в Европа

Партньорство за промишлена дигитализация и умна електрификация

АББ и Northvolt подписаха споразумение за широкообхватно партньорство за доставки и технологии, включително продукти и услуги за свръхмодерна фабрика за литиево-йонни батерии. В допълнение двете компании ще работят и в тясно сътрудничество в сферата на научно-изследователската и развойна дейност. ABB Technology Ventures (ATV) ще подкрепи първоначалната фаза на този проект чрез ранни инвестиции.

Northvolt ще строи най-голямата и най-високо усъвършенствана фабрика за литиево-йонни батерии в Швеция. Подпомагана от експертния опит на АББ в индустриалната автоматизация, интегрирането на роботиката, автоматизацията на машини и производство, електроснабдяването и електрообзавеждането, и ABB AbilityTM, фабриката ще доставя на европейски клиенти в автомобилния и други ключови сектори висококачествени и приспособими батерии. Очаква се производството да започне през 2020 г., а до края на 2019 г. ще бъде готова демонстрационна линия, която ще позволи на Northvolt непрекъснато да оптимизира продуктите и процесите.

“Вълнуваме се да подкрепим проекта на Northvolt да построи фабриката за батерии на бъдещето тук, в една от нашите родни страни”, сподели изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. „Този уникално интегриран завод ще бъде истинска витрина за лидерството на АББ в индустриалната автоматизация и умната електрификация, и ще подпомогне удовлетворяването на непрекъснато увеличаващото се търсене за по-умни и по-зелени решения за съхранение.”

Енергийната революция ускори използването на ВЕИ и намали разчитането на изкопаеми горива. Електрификацията и съхранението са ключовите фактори към едно въглеродно неутрално общество. Дори само преминаването към електрическа мобилност ще издигне необходимостта от батерии до нови висоти. Възможността да се съхранява енергия е решаващо и за поетапното освобождаване на генерирането и разпределението на енергия от изкопаеми горива.

“Светът се придвижва с бързи темпове към електрификация. Ние искаме да улесним този преход като построим най-голямата, оборудвана с най-авангардни технологии фабрика за литиево-йонни батерии на европейския континент и като произвеждаме най-зелените батерии в света. АББ е в челните редици в областта на електрификацията и ние с радост ги приветстваме при нас като стратегически партньор, ключов доставчик и инвеститор”, заяви Петер Карлсон, изпълнителен директор на Northvolt.

Продуктите и услугите, които АББ възнамерява да доставя, включват решение, изцяло интегриращо роботика, автоматизация и електрификация, включително водещата в отрасъла разпределена система за управление на АББ - ABB AbilityTM System 800xA, както и усъвършенствани дигитални решения като ABB AbilityTM Manufacturing Operations Management (Управление на производствени операции), превръщайки тази фабрика в истинска изложба за Индустрия 4.0. или Четвъртата индустриална революция.

Партньорите се договориха за технологично сътрудничество с цел стимулиране на иновациите в сфери на батерийните технологии като производствена платформа, клетъчно и модулно проектиране, както и производителност на батериите. Двете компании имат намерение да поддържат тясно сътрудничество по разработването на батерийни решения за мобилни и стационарни приложения, включително потенциалното набавяне на батерии.

“Ние виждаме огромен потенциал в партньорството с Northvolt за разработването на природосъобразни решения за комуналния сектор, промишлеността, както и инфраструктурата и транспорта. Това е важно постижение за нас и нашите клиенти в стремежа ни към общество без изкопаеми горива, особено тук, в Швеция”, казва Йохан Сьодерстрьом, Директор на АББ Швеция.

Относно АББ
АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители. www.abb.com

Относно Northvolt
Електрификацията и съхранението на възобновяема енергия са ключът към въглеродно неутрално общество. Батериите ще осигурят възможност за този преход. Само автомобилната индустрия ще има нужда от огромни количества батерии, за да замени изкопаемите горива с електричество. Възможността да се съхранява енергия е от решаващо значение и за освобождаването на световното генериране и разпределение на енергия от въглища, петрол и природен газ. Northvolt ускорява този преход като строи най-голямата фабрика за батерии в Европа.

Search