ABB och Northvolt i samarbete om Europas största batterifabrik

2017-09-26 - Samarbete om industriell digitalisering och smart elektrifiering
ABB och Northvolt har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), ett partnerskap, om ett brett samarbete kring produkter och teknik, inklusive produkter och tjänster för Northvolts toppmoderna fabrik för litiumjonbatterier samt ett nära samarbete kring utveckling av batterilösningar och FoU-aktiviteter. ABB Technology Ventures (ATV) kommer att stödja den initiala projektfasen genom tidig investering.

Northvolt ska bygga Europas största och mest avancerade fabrik för litiumjonbatterier i Sverige. Med stöd av ABB:s expertis inom industriell automatisering, integrering av robot-, maskin- och fabriksautomatisering, elektrifiering samt ABB:s samlade digitala erbjudande ABB AbilityTM, kommer fabriken att förse europeiska kunder inom bilindustrin och andra centrala industrier med högkvalitativa och anpassningsbara batterilösningar. Fabriken förväntas inleda produktionen under 2020. En demonstrationslinje kommer att stå klar 2019 där Northvolt kontinuerligt kan optimera produkter och processer.

ABB och Northvolt har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), ett partnerskap, om Europas största batterifabrik. Fr v: Johan Söderström, VD för ABB Sverige, tillsammans med Peter Carlsson, VD för Northvolt. och ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. Foto: Jonas Bilberg.


”Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik här i ett av våra hemländer”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Den unikt integrerade fabriken blir en verklig uppvisning av ABB:s ledarskap inom industriell automatisering och smart elektrifiering och bidrar till att tillgodose den ständigt ökande efterfrågan på smartare och grönare lösningar för lagring.”

Energirevolutionen har sporrat användningen av förnybara energikällor och minskat beroendet av fossila bränslen. Elektrifiering och lagring är nödvändigt för ett koldioxidneutralt samhälle. Bara övergången till elfordon kommer att ta behovet av batterier till nya höjder. Förmågan att lagra energi är också avgörande för att gradvis befria världens energigenerering och -distribution från fossila bränslen.

”Världen går snabbt mot elektrifiering. Vi vill möjliggöra denna övergång genom att bygga den största och modernaste fabriken för litiumjonbatterier i Europa och producera världens grönaste batterier. ABB ligger i framkanten av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktig leverantör och investerare”, säger Peter Carlsson, VD för Northvolt.

De produkter och tjänster ABB avser tillhandahålla innefattar en fullt integrerad robot-, automatiserings- och elektrifieringslösning med ABB:s branschledande distribuerade kontrollsystem ABB AbilityTM System 800xA liksom avancerade digitala lösningar som ABB AbilityTM Manufacturing Operations Management, vilket gör fabriken till en verklig pionjär inom Industri 4.0.

Båda parter har kommit överens om ett tekniskt samarbete för att driva innovationen inom batteriteknologi framåt inom områden som produktionsplattform, cell- och moduldesign och batteriprestanda. Företagen avser att ha ett nära samarbete vad gäller utvecklingen av batterilösningar för både mobila och stationära tillämpningar, inklusive potentiella inköp av batterier.

”Vi ser en stor potential i samarbetet med Northvolt för att utveckla miljöanpassade lösningar för energibolag, industri samt infrastruktur och transport. Detta är en verklig milstolpe för oss och våra kunder i vår strävan efter ett samhälle fritt från fossila bränslen, i synnerhet här i Sverige”, säger Johan Söderström, VD för ABB Sverige.

Om ABB
ABB
(ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 136 000 medarbetare.

Om Northvolt
Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nycklarna till ett koldioxidneutralt samhälle. Batterier kommer att möjliggöra denna övergång. Enbart bilindustrin kommer att behöva batterier i stor volym för att ersätta fossila bränslen med el. Förmågan att lagra energi är också avgörande för att befria världens energiproduktion och -distribution från kol, olja och naturgas. Northvolt påskyndar denna övergång genom att bygga Europas största batterifabrik.

För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, presschef
Tel. 021- 32 32 32
press@se.abb.com
Northvolt
press@northvolt.comSökVILL DU VETA MER?